úterý 14. května 2013

Chabrus půlmaraton Praha


(opožděný report opožděného reportéra)


Už kilometrový cvičný seběh k metru naznačil, co mě dnes asi čeká. Po týdnu doma s nemocnými chlapci jsem taky neodolal a toho lákavého bacila si pořídil taky. Teplota 37.5°C, sedlo mi to na průdušky. Jsem malátný a na běh to moc není. Když jsem ráno opouštěl komfortní zónu (dále jen 'gauč'), viděl jsem to 50:50, že skrečnu.


Setkáváme se se členy našeho provys.com týmu a já ze sebe rovnou tahám omluvu, že to dnes asi zabalím. Eva mě povzbuzuje, že nemocný bych sice běhat neměl, ale že to mám zkusit. Zabalit se to dá vždycky.


V tuto chvíli do příběhu vstupuje společnost Zentiva se svou růžovou tabletkou. Ale hlavně potkávám běžeckého šamana, který umí léčit dotykem a s šibalským úsměvem mi říká "to vyběháš". Šaman plánoval zaběhnout 1:28, ale bohužel špatně naplánoval tempo a zaběhl to za 1:25. Prostě šaman, dále jen '12HonzaDe' :)


Zvažuju to odklusat v plné polní klidně za 3 hodiny, ale hlavně bez následků. Budu mít nervy vláčet s sebou 3 hodiny termosku? Sotva, tak před startem chlemtám litr průduškového čaje a jdu na start.


Vzduch má sice 2 stupně, ale my, děti drsného severu, kterým temné mladí prosvětlovalo jen tlumené světlo z očí polárních lišek, lepší počasí neznáme. První dva kilometry, kdy se přes mě valí odliv pestré řeky, ani hubu neotevřu a dýchám jen nosem v tempu kolem 6:20. Vím, že když jedinkrát zakašlu, rozerve mi to pajšl. Na 3. kilometru nasazuju rekuperační jednotku (šátek přes vzduchotechniku), přiškrcený přívod vzduchu bude aspoň držet otáčky v tom správném pásmu. Jde to, nekašlu.


Na pátém trochu prodlužuju krok a daří se ho držet. Čekám na desítku, tam se uvidí. Tu mám v čase 57, plíce si zvykly, cítím se dobře. Tak sundávám rekuperaci, napouštím do sebe gel a vypouštím Krakena. Tentokrát je pestrá řeka v přílivu, mezi 10. a 15. kilometrem, na který přibíhám v tempu 4:30, jsem předběhl cca 800 duší. Tuto fázi závodu jsem si nazval "průlet hvězdokupou" a dost mě to baví.


Druhá desítka za 50, to by šlo! Zbytek závodu už jenom kontroluju tempo a jsem šťastný za čas 1:53. Bez jediného zakašlání, s trvale stupňováným tempem, díky kterému jsem od 5. km do konce předběhl skoro 1400 lidí. Osobák kdesi hluboko, ale čistá radost, že jsem to hlavně díky novému běžeckému vybavení - dusítku, takticky zvládl. Eva slaví své narozeniny stylově: posunem osobáku o 5 minut na 1:58, gratulace!


Večer jsem teplotu dotáhl na rekordních 38°C, ale pak do příběhu vstoupila společnost Rudolf Jelínek, a.s. a ráno už bylo všechno zase v pořádku :)


Zbývá popsat náš skvělý tým. Jednou z divizí DCIT, a.s. je PROVYS - široko daleko nejlepší systém pro řízení provozu televizních stanic, které jsem už dvanáctým rokem hrdým členem. Letos to bylo poprvé, kdy jsme tým sestavili. Pavel loni na podzim běžel svůj první půlmaraton, nadchlo ho to a přišel s nápadem postavit tým na pražskou půlku. Nemohl chybět náš nejpilnější a nejrychlejší běžec Zdeněk. To už jsme byli tři, tak Pavel šel pro schválení za ředitelem firmy Pepou, který se přidal taky.


Jsem rád, že jsem se nějakým malicherným zánětem nenechal vyřadit z týmu. Jsem rád, že jsem běžel a jsem rád, že jste běželi i vy, konkrétně:


Zdeněk: v současnosti nejrychlejší běžec ve firmě, závodní bouchač, který se svou ženou Darinou nabouchá za rok kopec závodů (a před půlkou měli v každém víkendu jeden maraton). Zdeněk je nejkoncentrovanější člověk, kterého znám. Když jsem mu spolu s kolegou Tomášem před pár lety řekl, že maraton v klidu uběhne, tak nás vyslechl a do dneška jich uběhl asi dvacet! Taky jsem mu řek, že zvládne zimní plavání a dnes plave sedmsetpadesátku! Zdeněk je totiž býložravý dravec!


Pepa: přes své pracovní vytížení a půlroční vrnící uzlíček si dokázal svůj první půlmaraton pořádně vybojovat a užít, Pepův report zde.


Pavel: svou jiskrou nám to zapálil a teď nám to tu celé hoří



Pavel, Zdeněk, Richard, Pepa
Eva :) 
(foto Lenka V.) 



A teď si to pomalu plynule skrolujte dolů, to jako že běží titulky:







Tento příběh vznikl za přispění společností

DCIT, a.s.
divize PROVYS.COM




Zentiva, a.s.


Rudolf Jelínek, a.s.



Další poděkování


Eva


Pavel


Pepa


Zdeněk


© 2013

8 komentářů:

  1. Ahoj, tak to nás bylo víc...(moje vyznání viz.: http://www.bezeckaskola.cz/clanek-2277-pulmaraton-a-viroza.html
    Já bohužel nepotkala Šamana, vlastně ho ani neznám, jen virtuálně :-), takže mě nikdo neubezpečil, že to vyběhám :-) Ale dopadlo to dobře. Přestože mě mnozí upozorňují, že běhání je vysoce nebezpečné a natož běhání s nemocí :-)
    Hezké dny. Zuzka Součková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dobre, ze jsme to prezili. Do priste preju hodne zdravi. Poprosim samana, aby vzal o jedno netopyri kridlo navic ;)

      Vymazat
  2. Machy, vidím, že jsme na tom byli v podstatě stejně, jen jsem neběžel za tým, ale nachrchlání po Unhošťském maratonu mě zlobilo celý týden před Pražskou půlkou. Známé heslo: "To rozběháš" jsem použil také :-) Jen slivovici večer nahradila skotská whisky :-) Pěkný report, a moc pěkný výkon Evy. Pozdrav ji. MSF.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od vas starych mistru se clovek porad uci, skotska rikas.. :) Jsem se dival, ze ti ty bacily namichaly dobry fuel ;)

      Vymazat
  3. Machy, ten tvuj film:) nema chybu, moc rad ctu tvoje hlasky.. jeste ted se smeju.. diky za to.. z NY po mizernem spojeni, 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky. Stejne je to tvoje zasluha. Kdybych te byl byval nepotkal..

      Vymazat
  4. Zase se potvrzuje že jste asi dobrej oddíl :))
    ten čas ti tak trošku zavidim :)

    OdpovědětVymazat
  5. Diky. Uz se tesime do Olmiku. A cas neni podstatny, protoze jak rikal pan Amos: vselike kvaltovani toliko pro hovado dobre jest :)

    OdpovědětVymazat