úterý 3. listopadu 2009

Memoriál Františka Venclovského - 31.10.2009

Na svůj první měřený plavecký závod jsem si zajel do Přerova na Memoriál Františka Venclovského. Díky tomu, že teplota vody byla 7.5°C, nemohl jsem plavat 750 metrů, ale jenom 500 - stačilo půl stupně nahoru a šlo by to. Původně jsem se cítil jenom na to pětikilo, ale po posledním tréninku ve Vltavě už jsem věděl, že by 750m šlo.
Problémem byl velký odstup od registrace do startu. Kubatura pětistovek startovala skoro po třech hodinách od registrace, takže jsem měl problém udržet si teplo. Ale takticky správně jsem si došel hodinu před startem na oběd a vyplatilo se mi to. Vrátila se mi tepelná pohoda a ubylo mi psychického chladu z toho, že za chvíli polezu do vody. $$OBR424822$$ Start kubatury dvěstěpadesátek Po odplavání všech ostatních závodů přišla chvilku před třetí hodinou řada na pětistovku, kde nás startovalo 21. Hned od startu mě přeplavalo odhadem asi 10 žraloků, ale neměl jsem ambice někoho předbíhat, tak jsem plaval to svoje. Nejisté chvění na břehu vystřídala všeobjímající zima ve vodě. Nebo spíš chlad - ve vodě člověk zimu necítí. Sám sobě jsem se musel z vody smát, jak jsem se na břehu balil do mikiny - ve vodě mi to přišlo úplně směšné :) Podpořen kvalitní obědovou termogenezí jsem vplul do druhého a posledního kola. V něm se mi podařilo ještě někoho přeplavat a dokončil jsem na 7. místě v čase 11:06. To by šlo. Zúčastnilo se celkem 92 plavců ze 17 oddílů. Jako tradičně nechyběli přeplavci la Manche a 96-letý Ladislav Nicek. Tomu říkám dobrý sport v dobré společnosti :) $$OBR424824$$ Souboj v cíli 250m - vlevo souběžník a teď i souplavník Vl001 $$OBR424826$$ V cíli kilometru Voda byla osvěžující. Těším se do ledu, až si budu moct vyplavat další třídu.

9 komentářů:

  1. Ahoj! Tak jsem si konečně pořídil nový, profesionální, teploměr. Vyzkoušel jsem jej na rybníku na Vysočině (7,2C). Vydržel jsem tam necelé čtyři minuty (vydržel bych asi déle, ale byl to limit, který jsem si dal)... paráda. Takže nyní mi již nebrání nic v cestě začít zase plavat. I s časem by to již mohlo být lepší. Snad se brzy potkáme ve Vltavě.

    Mimochodem, trošku mě štve, když vidím ty fotky; \"borci\" v celotělovém neoprenu. Paradoxně je to přímo proti pravidlům zimního plavání... Smutné je, že když takhle přijde nějaký ten \"známý\" plavec, tak se to u něj toleruje. Opravdu se mi to nelíbí. Bohužel je to dost časté a týká se to jen \"vrcholových\" plavců, kteří s pravým otužováním zase až tak moc společného nemají...

    OdpovědětVymazat
  2. Uf. Uplne se stydim, ze se casto nedokazu dokopat na sebe pustit chladnejsi vodu ani ve sprse...

    OdpovědětVymazat
  3. ad [1] Je to spíš otázka motivace. Já jsem se loni chladnou nesprchoval vůbec, letos v pohodě i bez osmělování. Je třeba překonat dva odpory: psychický a fyzický a ten první je určitě větší :)

    OdpovědětVymazat
  4. ad [2] Jestli se chceš potkat ve Vltavě, tak navrhuju dnes v 16:50 :)

    A s těmi neopreny já ani tak problém nemám: beru to tak, že jedu sám na sebe a ostatní ať plavou tak, jak uznají za vhodné.

    Asi budu muset oprášit pravidla. Myslím, že Rosťu Vítka diskli ve Slavkově za to, že měl dvoje plavky (ale to bylo MČR..)

    OdpovědětVymazat
  5. Mohu potvrdit, že otužilost je z 60 % psychika a zbytek je zvyk ;-) Po třech letech lezu do sedmistupňové vody stejně rychle jako v létě do dvacetistupňové... přes léto jsem plaval minimálně, takže veškerou otužilost jsem ztratil (tu fyzickou)...

    Jinak tento týden léčím nemocné \"kolínko\". Snad budu schopný pohybu do neděle, ale bojím, bojím...

    Nikdy se mi nic podobného nestalo, najednou mě šíleně \"škube\" v pravém koleně, tak to mažu a nechávám v klidu... Zdá se, že po asi pěti dnech se to konečně začíná nepatrně zlepšovat... nevím jak se mi to stalo a dokonce ani netuším kdy...

    OdpovědětVymazat
  6. Jakube, co to máš za teploměr? Můžeš sem dát link?

    OdpovědětVymazat
  7. http://www.greisinger.cz...amp;a=29

    Je to ten úplně základní typ GTH175/PT. Jen jsem ještě sondu dvakrát nastříkal plastem na ochranu tištěných spojů, abych s tím mohl manipulovat i v mokru a případně to krátkodobě celé potopit až k drátu. Přístroj je to přesný, ale poměrně velký... vzal jsem ho především z důvodu, že jej lze kalibrovat a že měří s přesností na 0,1C.

    Vodu měří velice rychle (řádově sekundy). Měří i vzduch, ale ustálí se tak po jedné až třech minutách. Kdyby tě ještě něco zajímalo, tak dej vědět.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to je celkem drahá sranda. To zůstanu u analogu. Nebo zkusím nějaký levnější třeba akvaristický nbo tak něco.

    Včera měla Vltava 10.8°C. Plaval jsem asi čtvrt hodiny už ve tmě a těsně vedle mě proplul kajak. To mi fakt neudělalo moc dobře.. Klub pamatuje dva plavce trefené skifem - jednoho špičkou do hlavy a jednou pádlem do zad.

    OdpovědětVymazat
  9. No jo, levné to nebylo. Doufám, že mi vystačí déle než starý analog za 250 Kč, který po třech letech \"ulítl\" o +1,5C. Každopádně jsem ještě zvažoval toto:

    http://www.robimaus.cz...-1082.html

    Bohužel drtivá většin analogů, které jsou v ceně pod 1000 mají přesnost jen na 1 C a nelze je kalibrovat.

    OdpovědětVymazat