pondělí 9. listopadu 2009

Zimní plavání - přehrada Fojtka u Liberce - 7.11.2009

Zálusk na závod v Liberci jsem měl už v týdnu, ale rozhodlo až sobotní ráno. Lépe řečeno jsem účast na závodě vyměnil s Evou za vaření nedělního oběda. To by se mi vyplatilo udělat i jehněčí ramínko s lanýžovou omáčkou. Tak jedem.
Realizační tým (pětikilo je dvakrát přes přehradu a zpátky) $$OBR425167$$ První dobrá zpráva byla teplota vody: 3,4°C (vzduch 5°C). Voda s teplotou pod 4°C je v terminologii zimního plavání voda ledová. To sedí. A v ní se dá vyplavat výkonnostní třída, tj. po úspěšném absolvování je možnost přesunout se na delší trať. V mém případě z aktuálních 500 metrů na 750. Těšil jsem se na konec listopadu do Plzně a teď mi spadl do klína Liberec. No super. Před pětikilem plavaly obě delší tratě, takže na nás přišla řada asi hodinu a půl po našem příjezdu. Start kilometru $$OBR425168$$ Na pětistovce nás plavalo 15. Před startem jsem zapřemýšlel a zjistil jsem, že v ledové vodě jsem ještě nikdy kraula neplaval. Všechno je jednou poprvé. Sázel jsem na vstup do vody, kde to chce pořádně se nadechnout - to je klíčová věc. Pokud to nezvládnu dobře, tak se zpravidla trápím. Dnes to ale šlo dobře a po prvních tempech mi bylo jasné, že tentokrát to v ledu ukrauluju. Start pětikila (3. zleva) $$OBR425170$$ Po padesáti metrech jsem začal zjišťovat, jak jsem na tom s pořadím. Na mé úrovni byl jediný plavec a brzy mi bylo jasné, že s ním o pořadí bojovat nebudu. Na první bójce (125m) mi odstup plavce přede mnou a za mnou připadal stejný, ale pak mi ten žralok hodně uplaval a tak mě zajímalo už jen to, jestli udržím druhé místo. Otáčím v půlce trati $$OBR425171$$ Přestože to byl tuto sezónu teprve druhý kontakt s vodou pod deset stupňů, cítil jsem se v ní dobře. Na druhé bójce už bylo jasné, že pořadí je dané a šlo o to, užít si trochu vody :) Na třetí bójce mě prostupuje chlad a přemýšlím, jestli bych dnes tu 750 uplaval. Uplaval, ale byl bych zmrzlý jak takové to růžové, co visí v masokombinátě za nohy. Rozhodčíci $$OBR425169$$ Do cíle zbývá 125 metrů. Blaženě doplavávám druhý v čase 9:01 a dozvídám se, že první byl Pavel Trebichavský, letošní pokušitel la Manche. Plaval dobře. A nakonec mi dal minutu a čtvrt. Trať musela být kratší - takový čas jsem neměl nikdy ani v teplém bazénu, takže tipuju takových 440 metrů. Dobojováno $$OBR425172$$ A přichází nejkritičtější bod celého zimního plavání - po pěti minutách od výlezu z vody přichází taková malá zimnička, takže to chce nastrkat všechno do rukávů, nohavic a bot a hlavně se tam trefit. Potřeboval bych trychtýř, abych se dostal do bot, ve stanu si nemám kam sednout a klepu se jak ratl. Zavázáním tkaniček vím, že mám vyhráno. A rychle ven - je třeba vybojovat si zpátky teplo.. $$OBR425173$$ ..a trošku ohřát realizační tým $$OBR425174$$ Se synkama $$OBR425175$$ Přestože jsem se mohl ohřát u ohně, volím radši ohřev pohybem a jdu vyběhnout na nějaké tři kiláčky. Hned je po třesu. Po běhu jsem v úplné tepelné pohodě taky proto, že jsem letos poprvé oblekl bundu a rukavice - ty jsem třeba v Přerově neměl. Kovová hladinka (foto Dan) $$OBR425176$$ Třída je doma, hurá na 750! Reportáž Petra Miholy ze serveru zimního plavání zde.

11 komentářů:

  1. Brrrrrr. Dej pokoj s takovýma štrekama. Stovečka mi bude stačit :P

    OdpovědětVymazat
  2. Výhoda ledového pětikila je v tom, že ho nemůžou plavat takoví ti šikovní dorostenci, jako třeba tvoje dcerka. Díky věkové diskriminaci se mi je podařilo odstínit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nezbývá než smeknout plaveckou čepici.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky Jirko. Sám to ale nijak nepřeceňuju - přede mnou byla spousta plavců na tratích 750 a 1000m a kdybysme startovali v jednom závodě, tak bych samozřejmě tak dobře nedopad. Ale 750 poplavu příště, tak uvidíme..

    OdpovědětVymazat
  5. Jsi šílenec! :-) Devět minut v ledové vodě bez přípravy a kraulem... to tedy smekám... já si včera užíval \"teplé\" Vltavy (10,3C) necelých pět minut. Vydržel bych pochopitelně déle, ale stále mě chytá netržený sval nad kolenem, takže jsem ho nechtěl moc prochladit. Každopádně žádná klepavka nebyla a osvěžení to bylo výborné. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji! ;) Měls říct, že jdeš - já jsem byl včera taky. Musím natrénovat na Plzeň, kde poplavu 750m a podle klubařů tam loni byla absolutně ledová voda. Včera jsem dal cca 930m k mostu a zpátky (za 21:35, takže těsně pod limitem) a bylo to v pohodě.

    Tak se šetři. Očekáváme tvůj příchod do klubu :) Pět (nebo třeba sedm) minut máš akorát na těch 250m, které se poplavou právě třeba v té Plzni. A to ty přece zvládneš! To je výzva, ne?

    OdpovědětVymazat
  7. Musel jsem jít hned dopoledne, zbytek dne jsem měl bohužel už plný. Snad příště. Pořád mě \"lechtá\" koleno, snažím se teď pohybovat \"kompromisně\". Zdá se, že 5 minut \"u ledu\" a \"4200 metrů\" mu vůbec nevadí, ale předevčírem 8 km a musel jsem to dojít... takže vyléčené to stále není... :-(

    OdpovědětVymazat
  8. PS: nezapomeň, že jako nečlena mě plavat nenechají ani stovku... ;-) ale jak jsem slíbil, tuhle sezonu se \"začlením\", ovšem závody mě fakt nelákají. Je to zvláštní, běžecké mě baví, ale plavání (ač jej provozuji déle) mám vysloveně jako koníček bez ambicí...
    asi to bude tím, že s prsama \"díru do vody\" neudělám a kralula jsem se začal učit až letos z jara v černém moři a od října jsem neudělal tímhle stylem ani jedno tempo... :-(

    OdpovědětVymazat
  9. Jak tak nad tím přemýšlím, tak na prohlídce se stejně jede na kole nadoraz, takže to moc vhodné není. No každopádně se šetři, v tomhle sportu ti vlak neujede ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Machy: No jo, to mě vůbec nenapadlo, musím na prohlídku a tam se odkulhat nemůžu, to by mě hnali... sakra pravda!

    OdpovědětVymazat
  11. Plavat tě nechají, ale nedostaneš body. Aspoň tak to bylo v Přerově. Tam byla voda 7,5°C, ale pro ledovou vodu to snad nebude jiné. Pár nereg plavců bylo na tratích 100 i 250m.

    A moje ambice? Jediná: překonat sám sebe.

    OdpovědětVymazat