pátek 8. ledna 2010

Objev sezóny na plavbě silvestrovské

Podle otužilecké bible Adaptace na chlad u člověka se (pro účely této knihy) dělí populace na otužilce a kontrolní skupinu. Kontrolní skupino, uvař si horký čaj, je tu další díl kryofilního deníčku.
Po oteplení na konci roku měl rožnovský bazén pro mě překvapivě souvislou šesticentimetrovou ledovou vrstvu. I v okamžiku, kdy led na hornobečvanské přehradě už roztál. Led ale není důležitý. Důležitá je teplota vody a ta byla kolem 4°C. A důležité je taky to, že jsem se o akci, které se zúčasnili původně jenom tři plavci, vůbec dozvěděl. Náhoda. Ještě větší náhoda byla, že jsem s jedním z nich - Zdeňkem, před deseti lety otvíral v květnu asi 12-15°C přehradu. Tato akce byla nultým ročníkem výlovu doktorského kapra (kapr ale zůstal jenom v názvu). Nejdřív bylo třeba rozlámat kry a připravit pětadvacetimetrovou dráhu (Zdeněk láme, Martin se připravuje) $$OBR430732$$ Příprava ledové lázně (foto Zdeněk Kaminski) $$OBR430733$$ Ledové kry dodávají podniku tu správnou atmosféru $$OBR430734$$ Zatímco jsem ještě připravoval dráhu, neoprénoví plavci proplavávali bazén. Udělali si na protějších stranách bazénu dvě díry a proplavávali mezi nima pod ledem. Na to jsem se já nechystal, ono bez pořádného nádechu, který ledová voda potlačuje, se pod ledem plave těžko. Jen dva prstíčky strčím $$OBR430735$$ Někteří plavci přišli v komickém převleku za potápěče (já a Zdeněk) $$OBR430736$$ Když jsem lezl do vody, Zdeněk (neznalý mé kryofilní přítomnosti) zavěštil: "Chcípneš vole". V odpověď jsem mu mlčky vykrauloval dvěstěpadesátku. Plavalo se celkem dobře, akorát jsem se jednou kopl do ledu (a zjistil to až venku podle rudé stopy) a párkrát nepříjemně ksichtem nabral plovoucí kusy ledu. $$OBR430737$$ Machy on the rocks $$OBR430738$$ Potom si, tentokrát bez neoprénu, zaplavali taky organizátoři. Jako poslední vlezla do vody jediná žena nultého ročníku - Eva. $$OBR430739$$ Zavřené oči někdy můžou znamenat snění. V tomto případě Eva stojí oběma nohama pevně v realitě. $$OBR430740$$ Ze začátku mi to skoro přišlo, jakoby po vlezení do bazénu chtěla vylézt zase ven. Ale to se mi jenom zdálo a pětadvácu v (psychické) pohodě stejně jako předtím přehradu zvládla. $$OBR430741$$ Tomu říkám důstojné rozloučení se starým rokem. Zkuste to taky. Nic na tom není a stojí to za to! $$OBR430742$$ Příští týden mě čeká nejdřív Lipno s 16-ti centimetrovým ledem a pak asi nejdrsnější závod letošní sezóny - Náchod. Teď si ten čaj jdu uvařit pro změnu zase já.

2 komentáře:

  1. Mrznu už při prohlížení těch fotek :))

    OdpovědětVymazat
  2. Nedávno jsem jel do práce, bylo kolem nuly. Viděl jsem kluka jen v kraťasech, tak si říkám \"To je ale hnus, v takové zimě\". A pak jsem si uvědomil, že jsem sám jen v tričku a musel jsem se tomu hluboce zasmát :)
    Holt je to hlavně psychika.

    OdpovědětVymazat