pondělí 19. prosince 2011

Svatomartinské "běhání" a jiné kikiriký

V půlce října jsem se odhodlal a opět nazul běžecké boty, abych nabouchal desítku, a to za 46:15. Na to, že jsem vůbec netrénoval naprosto nečekaný čas. Abych si nerozházel běžecké bohy, vydal jsem se rekord sezóny poctivě vrátit na ovál, kde jsem se ale opět nečekaně zlepšil. O celé 3 sekundy. To jste mi zas mohli trochu přidat, ne? Povzbuzen návratem dělám díru do tmy sobotní noci a vybíhám na další desítku.
Tentokrát to není ono, časem jdu k 50-ti minutám, tak se nějak vhodně potrestám. Rybník na devátém kilometru má výborný vstup do vody, po loňské zkušenosti už nemusím přemýšlet, jestli to jde nebo ne. Je to kouzlo prošlapaných cestiček. Na rychlé osvěžení nic nepotřebuju, namísto do plavek se obleču do černočerné noci, namísto ručníku poslouží noční mráz - kapky zmrznou a odpadnou. Dvě minuty ledového plavání podél hráze a zpátky namíchají tu správnou kombinaci adrenalinu a endorfinu - ideální směs pod svíčky promrzlého motoru. Na otočce dělám 'kikiriký'. Proč? Ochrana populace. Kdyby šel někdo kolem a viděl mě, jak se v noci koupu v ledovém rybníku, mohl by si myslet, že jsem blázen. Tak mu s tím názorem trochu pomůžu, ať se zbaví toho tolik nepříjemného diskomfortu z nejistoty. Další den další kikiriký. Ve středu zas, a to dokonce po návratu z tréninku, kdy jsem uplaval 1.9 km v 11°C Vltavě. Začínám to žrát. To, že je to nepříjemné ještě neznamená, že to nejde. Jak říká známé běžecké přísloví: Zima neexistuje, jen špatně oblečený běžec :) Následuje pohádka páteční noci. Dva dny po úplňku vyrážím k rybníku Martináku ve svatomartinské noci. Svatý Martin, datum 11.11.11, 11 v noci. Lehce mrzne. Osamělého chodce vyplaší osamělý běžec v tričku a krátkých elasťákách. Chodec nesleduje detaily, a proto nevidí, že to není úplně obyčejný běžec, když má ještě navíc boty do vody a v ruce teploměr. Běžecké elasťáky vypadají úplně jak běžecké elasťáky, ale nenechte se mýlit, jsou to plavky. V slabém svitu měsíce mžourám na teploměr a marně hledám rybniční ortel, u osmičky nic, sedm, šest, ... R.E.M. - Nightswimming Jak říká kolega Mike z plaveckého klubu R.E.M.:
..The moon is low tonight. Nightswimming deserves a quiet night. I'm not sure all these people understand...

Poctivé tři celziáky to má a dnešnímu sportovnímu večeru hned stoupají akcie. Letošní běžecké sezóně vládne minimalismus, můj dnešek je minimální taky. Nebaví mě to mokré oblékání, tak jen sundávám triko a vpřed. Night swimming deserves a quiet night. Měsíc ručkuje po větvích staré vrby, všude vládne svatomartinský klid, jen z rybníka se ozývá tiché 'kikiriký'. Pět minut docela zchladí, venku oblékám triko a ještě celý mokrý (ručník jsem kvůli minimalismu nebral) běžím domů s opět výborně namíchanými aditivy. Zase potkávám nějaké pěšáky, kteří se třesou při pohledu na svěže oděného běžce. Ale něco nevidí, třeba to, že běžím v mokrých plavkách :) Poslední lunární koupačka je nejmagičtější. Měsíc, u země se válí hustá mlha. Po pár tempech se v mlze ztrácím, nevidím kolem sebe nic, zespoda jde čerstvost až na kost, jen shora šajní ten kulatý vesmírný šutr. Od huby mi jde pára, to žiju, až se ze mně kouří. Je to taková poezie, že i poeticky otrlý pan Seifert by volal vola! Je krásné mít svobodu vykoupat se kdykoliv a kdekoliv. Listopad je se sedmi rybničními koupačkami za mnou a přišel prosinec. A to je ideální příležitost přibrat o Vánocích trochu do plavek :)) KIKIRIKÝ! -- Moje skandinávské alter ego apetor je taky posunutý - k tuleňovi. To mě nepřestává bavit:

12 komentářů:

  1. Ja to tusil, kdyz jsi vesele komentoval moji poznamku, nac stahovat kalhoty kdyz k brodu jeste daleko!:), jsi neskutecny zvire!:) To ja si dneska pri behu pod bundicku dam dve tenka tricka, tak jsem statecnej:). MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  2. To se ani jinak nedá nazvat. Já si pokaždé, než otevřu další log v tvém na kost promrzlém blog-u, musím dát panáka.

    OdpovědětVymazat
  3. no tak to se povedlo! :) ... zacinam Ti rozumnet, uz me to taky chytlo, jen ta voda nebyla v kapalnem skupenstvi. Za to ale byla na kopci :) ... jeste tady budem za exhibicionisty :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hezky to kombinuješ, Machy. Ale bacha! Až do té vody jednou polezeš a nebude svítit měsíc, mohl by sis natlouct o led!

    OdpovědětVymazat
  5. @12: Ano, ano: \"Proč stahovat kalhoty, když brod\" :)

    @Hovado: Konečně teplé lidské slovo! :)

    @Joey: No vidíš jaká ušlechtilá reakce. To mi určitě nezazlíváš :)

    @shadow: Gratuluju ke krásnému samokřestu! Úplně to vidím :)

    @ju: Dobrý tip. Příště vyrazím pro jistotu s bruslema a pokud bude led, zrealizuju tu apetorovu inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  6. Machy, teď jsem na to konečně došel - ty jsi dostal do vínku opravdu přiléhavé příjmení, jen jedna čárka tam chybí - ve skutečnosti se píšeš takto: Máchálek :-)))ne? Nevynecháš totiž jedinou příležitost vymáchat se ve studeném rybníce či řece :-)))
    Přeji tobě i všem tvým blízkým krásné vánoce.

    OdpovědětVymazat
  7. @1bubobubo: Teď\'s mě prozradil :) Je pravda, že příležitost si nechám ujít málokdy. Jedno to středeční kikiriký byla noční procházka s Evou. Tu už jen tak něco nerozhází a měla s sebou i ručník.

    Adaptace je mocná i pro moje chlapce zlaté. Když teď přijdu domů s tím, že se dnes v noci se mnou nikdo nekoupal, berou to už úplně normálně, je to NNŠŠ (nuda, nuda, šeď, šeď) :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vím, že než začnu číst tenhle blog, musím si uvařit čaj a/nebo dát panáka, to mě zas tak nepřekvapuje, problém mám jinde.

    Občas dávám manželce číst články na spřátelených blozích, aby si vážila toho, že má doma jedince normálního, že abnormalita vypadá jinak. To mi celkem prochází, ostatně chodila za mnou na matfyzácké koleje, matfyzáka si vzala, z profese (spec. pedag./sociální služby) je taky na leccos zvyklá, ale Machy, tohle mám strach jí ukázat. To má Weird factor větší než 1 kpmf (jedna kolej plná matfyzáků).

    Bravo!

    OdpovědětVymazat
  9. Kdyz jsem jeste behal Velkou kunratickou-jsem jeji veteran- tak jsem se potom vykoupal v nedalekem rybniku

    OdpovědětVymazat
  10. @Ondrej1: Tak statisticky normální nejsem. O tom nepochybuju a nikdy se to asi nezmění. Ale jinak normální jsem a i ta moje rodina si pomalu zvyká. Stačí to do nich furt hustit a ony se ty hrany nakonec obrousí :)

    @jarda: Tomu říkám aplikace! Žádné umělé čáry závodů, ale svoboda vykoupat (a dělat si) kdekoliv cokoliv. Paráda!

    Update: další kikiriký vyhlašuju na 3. února, tam se toho sejde víc :)

    OdpovědětVymazat