pondělí 12. prosince 2011

Zimní plavání Hradec Králové - 3.12.2011

Poslední dobou se mě často někdo ptá, jestli mi v tom tričku a šortkách v nule není zima. Samozřejmě, že je. Ale zatímco mi kdysi tělo různě naznačovalo, že chce teplo, dnes už jen rezignovaně "mávne rukou". Zima je, ale nevadí, protože se stala součástí každodenního boje. A s adaptací přišla i svoboda koupání. Třeba jako zrovna teď v Hradci: voda 3.7°C (stejně jako loni), trať 750 metrů.
$$OBR483425$$ Závod zahajuje slavnostní přelet labutí letky Zvažoval jsem kilometr, ale pro ten teprv zraju. Na start přicházím jako správný chaot pozdě a poplavu sám. Je v tom kus symboliky: každý plaveme sám za sebe a každý se musí vyrovnat s nějakou překážkou. Tu plavec, který zůstal na břehu, tu organizátor, který to má na hrbu. Sorry. $$OBR483426$$ Vojenská ráznost nástupu nahodí plavce na tu správnou adrenalinovou vlnu Mají něco do sebe tyhle starty bez přípravy, ani nevím jak a plavu. Užívám si tu samotu a nikam se neženu. Mám dnes nějak víc sil, možná to bude tím, že jsem dnes jako ostatní slušní lidé spal doma a ne ve stanu jako minule. Kdoví. Ale co si budeme povídat, ledová voda žádná velká pohoda není. Pocit, jaký mám dnes je, že jsem natažený v proudu a paní zima mi elegantně stojí podpatkama na hřbetech rukou. Bolí to jak prase. Ale jak se říká u nás na Valašsku: "Noupejnnougejn!". $$OBR483427$$ Ondatra točí na levou pracku.. Mám za sebou půl kilometru, točím do malého okruhu a paní zima se mi nerušeně prochází po zádech. Je to bolest, na kterou neplatí celotělní otupění z ledové vody, tahle se musí překousnout. Koušu, koušu a dřív než toho mám plné zuby, jsem těsně pod 14-ti minutami v cíli. Proces zrání na ledový kilometr je u konce, dnes bych to dal. Jsem tuhý jak veka, po kovovém žebříku lezu z Labe jak japonský robot první generace. Plynulostí pohybu připomínám chameleona a zvolna se sunu ke své tašce. V tuto chvíli hlavně pozor na grimasy, škleb může na ztuhlém displeji zůstat dlouhé minuty. $$OBR483428$$ ..ale následně opouští trať závodu a hlavním rozhodčím je nemilosrdně diskvalifikována (takže dnes bez diplomu) Rozhoduju se, že se dnes nebudu třást a hned se otírám a oblíkám. Chvilku s třesem bojuju, ale pak se stejně poddávám. Tu nejsladší úlevu z celého zimního plavání si užívám v okamžiku, kdy jsem oblečený a vyrážím si vyběhat teplo. Na prvním kilometru je Machálkova hnusová křivka na 100%. Ano, v tuto chvíli je to stoprocentní hnus a rozhodně horší než ve vodě. Tělo je vyplaveným adrenalinem přepnuté do bojového režimu, skrz zježené hlasivky se derou zvířecí zvuky. Říkám 'ááá', ale ozývá se 'ÁÁÁRRRGGGHHH!'. Další kilometr a křivka hnusovka překvapivě rychle padá na nulu. Čtvrt hodiny po výlezu jsem zpátky na světě. Příště můžu nechat matku přírodu překousnout ještě hlubší letokruh. $$OBR483429$$ Letos bez sněhu, ale stejná kosa jako loni $$OBR483430$$ Když to člověk vidí, tak by se skoro i vykoupal $$OBR483431$$ Cílová momentka Zimní plavání je jako běhání do klece hladového tygra. Někdo se vůbec neodváží. Někdo se odváží a zaběhne dovnitř. Ale ještě je třeba to včas otočit a vyběhnout ven, obě cesty jsou stejně náročné, protože tygr může kdykoliv zaútočit. V zimním plavání nejde vyhrát, jde jenom bojovat. Není to krásná paralela s životem samotným? JE! Takže zimním tygrům ZDAR! -- Loňský závod zde.

13 komentářů:

  1. Dobre jsem se naladil, venku zacina snehova boure, misty ma napadnout i pul metru (u nas doufam tajne ve dvacet cisel), a ja se budu za par minut prevlikat do trenyrek a vyrazim si zabehat. Zatim je snehu jen po kotniky. Na konci me ale ceka tepla sprcha :) ... ale chtel jsem se zeptat, kdyz tomu rikate \"zavod\", tak mate taky nejaky poradi ? zebricek ? ... nebo jde jen o \"zmrzl/nezmrzl\" ? ... a chapu to dobre, ze 1km je takova zlata meta pro kazdeho ledoborce, jako je treba maraton pro bezce ? pozdravim po nasem: Síjůlejtraligejtr!

    OdpovědětVymazat
  2. Co se týče závodů, tak to by bylo na další článek. Český pohár zimního plavání se plave skoro každý víkend od října do dubna. Hodnotí se jednotlivci a týmy, a to tak, že čím delší trať a rychlejší čas, tím více bodů získáš. Jsou mezi námi výborní plavci, kteří podávají parádní sportovní výkony, ale taky spousta hobby plavců, kteří to berou jako zábavu a výzvu (já). A ano, ledový (pod 4°C) stojatý (tj. ne po proudu) kilometr je nejvyšší meta v českém poháru ZP. Všechny závody je třeba zvládnout do 22 minut, jinak jsi disq.

    A tak mi zabylo líto, že jsem ten kilák v Hradci nedal, že jsem si hned musel zaplavat kilák ve 6°C Vltavě - 23:30 bylo sice přes limit, ale ten byl kdysi 30 minut, tak co :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ondatra točí na levou pracku... to mne dostalo :-))
    Tradičně super reportáž :-)

    OdpovědětVymazat
  4. je mi z toho zima ale to bude tim ze mam v sobě malo paralenu :))
    Tuhle v sobotu sem si zrovna říkal když sem doma v bundě pod peřinou drkotal \"no jak to ten machy dělá že mu není zima \" :))
    Jo na tech fotkach to fakt vypada že vlastně šlo o letní koupačku :))
    Tak at to vždycky rychle rozběháš :))

    OdpovědětVymazat
  5. @Ondra: Díky :-)
    @ll: To tajemství je v představivosti. Při plavání si musíš představovat, že je léto a těšíš se na oroseného lahváče. Po celém těle se ti okamžitě rozlije příjemný chlad. A je to :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Slunce svítí, voda láká, postavíme sněhuláka :-) Jsi fakt ledo-BOREC jak říká Běžící stín :-) Moc mě tvé vyprávění pobavilo a opravdu obdivuji tvoji odolnost. Ty dvě předposlední fotky jsi fotil v červnu, že? :-)))) Přeji ti krásný a klidný předvánoční čas.

    OdpovědětVymazat
  7. ... jen pro uplnost, \"ledoBORCE\" dle me blahe pameti poprve pouzil ll ... coz mi samozrejme nebrani tvarit se jak jsem originalne vynalezavy :)

    OdpovědětVymazat
  8. Machy, ty zvire!!! Weird factor 21! Ja padnu!:) Moje maminka by rekla, ty tvoji kamaradi, ty te privedou chlapce akorat do prusvihu:). S kazdym tvym dobrodruzstvim se \"desim\" (tesim) co prijde priste. Ovsem nenasazuj tu latku zase tak vysoko, abychom my ostatni na ni aspon zespoda mohli koukat! At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
  9. @1bubobubo, shadow: Ta odolnost je v každém, stačí vzbudit. Přijďte se někdy podívat na závody, plavou i úplně křekhé dívky! :) Co se týče klidu, tak ten teď moc není, když vrcholí sezóna :)

    @12HonzaDe: Zrovna ty mi něco vyprávěj o laťkách. Ty, který si na každotýdenní tréninkový maraton bereš do každé kapsy dva-tři Richardy, abys je na dvacátém mohl zakousnout jak horalky :)

    OdpovědětVymazat
  10. :))
    hned jak se uzdravim tak zacnu makat a hele kolikátýho to bude na sedmej schod :)) (a vrámci tvého pojetí není to teplý ? :) )No mozna začnu teplotou pro skladování másla :)
    Honza provokuje asi se těší na ten rekvalifikační kurz :))

    OdpovědětVymazat
  11. @ll: Musíte chvilku počkat, zatím pro vás míchám tu správnou teplotu. Viděl bych to na leden, to by mohly být důstojné podmínky :)

    OdpovědětVymazat
  12. Machy ty me fakt desis! Leden, mraz a vyzvy k ponoru! No snad neco do te doby vymyslim, nebot mam zakaz dalsich silenosti... Neco ve smyslu Cimrmanovskeho.. \"nic noveho nerozjizdet\":). Pry staci ta moje silena afinita k pobihani. Preju studenou vodu! 12:)

    OdpovědětVymazat
  13. No něco s váma vymyslím. Vzal bych vás teď, kdy má Vltava ještě stále docela humánních 6°C, ale v prosinci už to nestihnu. A neboj, pošetřím vás - taky si ještě pamatuju doby, kdy jsem v lednu chodil plavat bez gumové kachničky! To byl tehdá hyperventil! :)

    OdpovědětVymazat