úterý 21. února 2012

Arktický kempink, arktické plavání - Branické ledy 2012

Dá se před závodem v zimním plavání přespat na místě den předem ve stanu? Když je kolem nuly, tak to jde, jak jsem si potvrdil při podzimním kryokempinku v Čehovicích. Jak to půjde v arktickém mrazu, se teprve uvidí. Podmínky jsou skoro až hrozivé, mrzne až praští a každým dnem média hlásí, kolik lidí kde umrzlo. Do jedné ruky beru všechnu pokoru, která ve mně je a ptám se sám sebe, jestli z plánu couvnu. Do druhé ruky beru zkušenost z minula a odpovídám, že to půjde, nejsme na pólu.
$$OBR487642$$ Klubová lodička Monika připravená k odplutí

Drobnou komplikací může být místo - pro arktický kryokempink jsem vybral ostrov v Braníku - umělý násep, který na začátku 20. století udělaly Branické ledárny. Zpočátku nešlo o ostrov, ale o kosu, díky které vzniklo na Vltavě slepé rameno, na kterém ledárny sbíraly led na celý rok dopředu. Po vystavění slapské přehrady v roce 1954 přestala Vltava zamrzat a z kosy udělali ostrov, dlouhý 620 metrů a široký nejvíce 10 metrů. Ideální noční hnízdiště zimních plavců. Původní záměr byl přeplavat, ale předchozí akce - Pocta Ladislavu Nickovi aneb plavání s pochodněmi, nás obrala o dost tepla. V plavkách jsme na 12°C mrazu strávili 20 minut. Nejdřív zhruba 10 minut čekání na živý vstup do Událostí ČT, dvě minuty plavání a zbytek na břehu, protože se nám ještě nechtělo dovnitř. Komu by se chtělo z tak magické akce. Už teď můžu říct, že se ze spontánní akce stal první ročník.

$$OBR487643$$  
Odrážíme

Když dávám rozhovor redaktorovi ČTK a přichází řeč na kempink, mám na jazyku říct mu "hlavně to neříkejte mamce". Kryokempink v těchto podmínkách bude opravdu emotivní záležitost. Jít do vody dvakrát během dvou hodin by bylo náročné, obzvlášť pokud se na ostrově nebude moc jak zahřát, proto sedáme na loďku a ve třech plujeme na největší nepojmenovaný ostrov v Praze. Já a kluboví kolegové Matěj Červený a Jack Bright. Těším se na další táboření, protože dneska klíště určitě nechytíme.

$$OBR487644$$
$$OBR487645$$  
Hlavně rozdělat oheň a vlky držet dál

Instinktem trosečníků procházíme celý ostrov a rozděláváme oheň, ten by dnes fakt chyběl. Je krásně: do jasné noci svítí měsíc těsně před úplňkem, z úplně klidné Vltavy vzlíná ledová pára. Stačí do toho obrazu dýchnout a je jasné, že se mi to celé nezdá. Nemůžu se nasytit magie noci, tak opékáme špekáčky a těch se už nasytit dá. Všechno, co je mimo dosah ohně, pomalu zamrzá. Jako tři chlapi na ostrově se samozřejmě bavíme o ženských, teď hlavně potřebujeme nějaké teplé lidské téma. Naši samotu ruší akorát policejní hlídka, která si na nás kolem jedné hodiny ranní přijíždí posvítit ze břehu dálkovýma. Krčím na ně rameny se slovy "co naděláte, že". S doklady na břeh neplavu. Ale není komu pomáhat a koho chránit, tak zase odjíždějí.

$$OBR487646$$  
Arktický večírek začíná

Z naší trojky jsem nejnezkušenější táborník, který je schopný donést si s sebou vodu na místo, kde (po převaření) teče 200 kubíků pitné vody za sekundu. Stavím na čaj na propanbutanovém vařiči, ten ale zamrzá a chcípá a musím ho povzbudit přesunem k ohni. Tam už se mu daří, můžem se napájet čajem. Sedět v arktické noci u ohně znamená cítit se jako měsíc a tentokrát bez veškeré poezie: z jedné strany pálí oheň, z druhé strany je mráz hlubokého vesmíru. Mám docela dost promrzlou dark side of the moon.

$$OBR487647$$  
Špekáčky, čaj, pohoda

Čeká nás arktická noc. Mám dva staré spacáky do -5°C, na noc hlásí až -20°C, tak to mi ještě aspoň dva spacáky chybí. Pobyt v chladu už jsem trénoval před 14 dny 40-ti hodinovým víkendovým pobytem v 16°C kanceláři, v noci to padlo na 14°C. Když jsem si udělil teplovodní výjimku a chtěl se zahřát teplou sprchou, abych si to tam trochu prohřál, tak co, tekla? Naopak. Dnešní noc bude o dost jiná. Zimní plavání je kosový koncentrát, kde se maximální klemra zkoncentruje do dvaceti minut, kdežto pobyt na ostrově bude mít dvanáct hodin a malá zima nám bude skoro furt. Kosový koncentrát rozředěný do dvanácti hodin.

$$OBR487648$$  
Ledové vltavské výpary

Před druhou se naposled procházím po ostrově. Stojím čelem proti proudu a na dlouhém úzkém ostrově si připadám jak na ponorce, která brázdí ledovou řeku. Měsíc prosvěcuje ledovou páru, která teď kryje celou klidnou hladinu.

$$OBR487650$$  
Romantická ledonoc prosvícená lunosvitem

Jdeme spát. Já s Jackem do stanu, Matěj jde spát pod širák. I když mi to přijde neuvěřitelné, před vklouznutím do spacáku se Matěj strojí do spodního prádla, holt expediční výbavu žádný mráz nezastaví. Vzduch má zatím -13°C, oproti tělu je to pěkný hukot - rozdíl brutálních 50°C! Bude třeba pořádně zatěsnit, ať se nám naše těžce nabyté megajouly přes noc nerozptýlí ve vzduchu. Ohřívat zmrzlou Prahu hrdinně svým tělem je dnes příliš velký luxus.

$$OBR487649$$  
Matěj uléhá k ledovému spánku, a ještě s ledovými kaštany!

$$OBR487651$$  
Noční mrazivá idyla - Strakonická, Barranďák

Před půl osmou mě budí zima, která se mi přes noc dostala mezi oba spacáky. Otvírám oči a hned vidím, v čem je arktický kempink u Vltavy specifický. Díky obrovské vlhkosti je uvnitř stanu všechno jak vevnitř mrazáku, namrzlé jsou spacáky, vnitřek stanu, všechno. Nasazuju brýle a celý svět je najednou plný ledových krystalů. Vylézám ze stanu a jsem furt v mrazáku, teploměr ukazuje -16°C.

$$OBR487652$$  
Ráno v mrazáku, ve stanu máme zahřáto na -13°C

Z Vltavy jdou zase cáry mlhy, po hladině si nerušeně plavou kačeny, vylézá slunko. Jack žije, Matěj žije. Nepřežilo nic, co nebylo ve spacáku: citrón, zázvor, pro hořčici to taky není úplně nejlepší ráno, protože se dostala pod bod tání. Ve flašce s vodou chrastí led. Špekáčky zmrzly a nejdou napíchnout. Zmrzlo toho hodně, ale nezmrzly nám úsměvy na tváři. Je to paráda. Dáváme čerstvý ranní čaj a po dvanácti hodinách na ostrově víme jednu věc: zima je výmysl textilních lobby.

$$OBR487653$$  
Ráno

$$OBR487654$$  
Arktické ležení

$$OBR487655$$  
Vltava, Strakonická, Barrandov

$$OBR487659$$  
A kachny v pablesku ranního slunce jakoby nic..

$$OBR487656$$  
Matěj žije, vstává $$OBR487658$$ Jack žije, vstává

$$OBR487657$$  
Richard žije, měří°C, levá i pravá brýle vyřazena z provozu

Následuje třetí kryofilní lahůdka: závod. Díky pochroumanému kolenu a organizaci následného promítání se hlásím na pětikilo. My nocležníci jsme z noci dobře vytemperovaní, takže přechod do ledové vody nebude takový šok. Voda 1.9°C, vzduch -14°C, důstojné podmínky trvají dál. Vstup do vody je v pohodě, na světě snad není nic příjemnějšího. Po pěti minutách mě ale začínají brutálně bolet ruce. Hle, je tady koncentrát. Zatni zuby a plav, bačkoro. Na břeh lezu po asi sedmi minutách docela promrzlý a obolavělý. A skoro by mě i mohlo mrzet, že se dnes na pětistovce neměřil čas, lapidárně řečeno by mě to mohlo mrzet ze všech nejvíc. Vltava mě pořádně zchladila, zato mě dobře rozehřál rozhovor osádky záchranného člunu a plavce, který koloval v klubovně u kamen: Osádka: Plavte více u břehu! Plavec: Tam je to jako teplejší?

Oběd a vyhlášení výsledků probíhá v nedalekém Modřanském biografu. Čtvrt roku příprav mě a Jacka se koncentruje do dvou hodin. Promítáme Jackův dokumentární film Zimní plavání a zimní plavci se ukazujou jako výborné publikum. Přijal jsem Jackovu nabídku akci spolumoderovat a mohl jsem říct pár slov o tom, co Jack chystá dál. Máme se nejen jako diváci na co těšit, Jack je spoluorganizátorem mezinárodní štafety Meeting of the Sun, což je historicky první plavání z ruské pevniny na americkou Aljašku ve zhruba pětistupňových vodách. A bude toho víc, více informací na ExtremeWinterSwimming.com

Po čtyřech krásných kryofilních akcích nesu své vychlazené kosti domů, kde mě Eva vítá slavnostně vymraženou ložnicí. Teploměr ukazuje 12.8°C. Některé jazyky tvrdí, že mi Eva nachystala takové podmínky, abych konečně zůstal doma. No celé je to sranda! A šťastný příběh nekončí. Chlapci mí zlatí během víkendu brali antibiotika po útoku spálové angíny. Taky mě chtěla napadnout streptokoková bakterie, ale to se holka spletla. Z celé atomové rodiny tak zůstal zdráv jen atomový otec. Se streptokokem to zatím hraju na plichtu - 1:1. Byl to neuvěřitelný víkend: Pocta Ladislavu Nickovi!, arktický kempink!, pětikilo ve Vltavě!, promítání Zimního plavání! Některé laťky nejdou překonat a tak je to dobře. Sportu zdar, ledu zvlášť! Winter swimming is COOL!

22 komentářů:

  1. Ty jsi o tom kepmingu psal na FB, takze jsem to vedela v primem prenosu. Mno a dalsi den brzo rano jsme jeli s rodici pritele autem po Strankonicke a oni si vsimli tech stanu... a rikaj: \"Jezis marja, tady nekdo kempuje! To neni mozny, to sou blazni, dyt umrznou!\" A ja na to povidam: \"Joo, to je kamarad. Vcera vecer se koupali ve Vltave.\" :D To jsi mel videt ty spadne celisti, jeste na Tebe nejsou zvykli :))

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný zážitky, gratuluju. Zprávy na ČT jsem viděla. Martiňák už taje, budeš se moct koupat bez ledu :-))
    mapo

    OdpovědětVymazat
  3. 27 stupnu večer to je temeř tropicka noc ještě ráno 25 to jste spaly jen pod prostěradlem :) a do půl osmé sem zamlada na čundru kvuli zimě nikdy nevydržel :)
    A modří fakt nechtějí vědět co bude příště :)

    OdpovědětVymazat
  4. Great article and the pictures are fantastic, already great memories - zmrzla spekacky!

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že už bych se nikdy nezahřála...

    OdpovědětVymazat
  6. Machy jako verny clen modreho oddilu se desim, kam az posunujes nase \"latky\". Tohle uz neni na skok do vysky, ale o tyci! :)
    Jen se desim, co jako reakci vymysli ll nebo bezici stin. To abychom se my ostatni jen uprimne bali a pilne trenovali:). Jinak ja to vzdy musim cist na nekolikrat, aby to se mnou nesvihlo, koukat na ty fotografie nejdrive po ocku a potom teprve normalne.
    Jste fakt dobry!! Zimnimu plavani a Machymu zdar! 12:)

    OdpovědětVymazat
  7. Já oceňuji vylepšení podmínek ledovými kaštany. To nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
  8. Tedy tohle mě poslalo do kuchyně uvařit si kotel čaje a také navléci si teplé ponožky. Osobně si dovedu představit kempování do -4 (za mlada v Nízkých Tatrách v březnu na cvičení:-))), ale takovouto kosu nesnáším dobře ani na lyžích :-)) R jsi bourák, kterého mráz ani slunce nespálí! Přeji ti krásný den a ať se z toho děcka brzo dostanou.

    OdpovědětVymazat
  9. s0c: Nejsme žádní extrémisti, původně jsme chtěli na ostrov přeplavat :) Rodiče si zvyknou, dej jim čas :)

    mapo: Díky za zprávy z rybníka, zmlsaně čekám už jen na úplněk :)

    ll: Co bude příště? Něco vymyslím, neboj. Prozradím jen tolik, že už se hrozně těším :)

    Jack: Yes, it was all great. Or maybe even a bit greater :)

    Leona: Zase ty tvoje nikdy, ty já už znám, třeba \"maratonnikdy\" :)

    12HonzaDe: Tuhle laťku už přeskakovat nebudu, to by ode mně bylo nepokorné. Příště bude akorát nějaká lekhá variace.

    eMKo: Díky

    Ondrej1: Ledové kaštany jsem spontánně použil už v Čehovicích. Ani jsem nevěděl, že s Matějem používáme stejnou značku :)

    1bubobubo: Jó na lyžích, tam je zima. Zato ve spacáku, to je jiné kafe :)

    OdpovědětVymazat
  10. mám tak ledové ruce a nohy, že se jdu zahřát do postele s čajem. :o)) Zlatá sauna!

    OdpovědětVymazat
  11. K.G.: Tak já už to konečně prozradím: když je někomu zima ze čtení článku, tak to jeho teplo putuje ke mně a zahřívá mě. Proto mi docela často nebývá zima tam, kde zima je. Tak vám všem děkuju za vaše cenné megajouly :)

    OdpovědětVymazat
  12. Panecku,plavat pet tisic metru ve Vltave

    OdpovědětVymazat
  13. Sázím pětikilo, že pětikilo je pět set :)

    OdpovědětVymazat
  14. A pět set korun českých vyhrává.......anóóó je to Machy :-))))

    OdpovědětVymazat
  15. by mel radost,ze jste stanovali jako Hosi od Bobri reky.A taky z toho,ze o jeho oblibene a za naletu 14.2.45 na Vinohrady poskozene ulici Na Kleovce se pise v knize M.Plavce Strach nas ochromil.Ale pisnickar Jan Vodnansky o tom psal vic -zacal tehdy koktat

    OdpovědětVymazat
  16. Hoši od Bobří řeky, to sedí. A bobříka mrazu už taky máme :)

    OdpovědětVymazat
  17. Machy: Obávám se, že čtením tohoto příspěvku jsem to s chladem přehnala a důsledkem je chřipka. Moc dobře si pamatuju, jak jsi mě informoval, že člověk snažící se o ZP často překročí onu tenkou hranici, kdy tělo chlad zvládne a kdy ne. :)
    Jakým způsobem se k tobě teplo dostává? Wi-fi, rádiové vlny, mikrovlny? :) Že bych nastavila opačný směr.

    OdpovědětVymazat
  18. Nějaké teplo pošlu, máme toho doma spoustu. Posílá se to tak, jak se posílá třeba pozdrav. Takže prostě posílám. Je toho pro dva, tak nešetřete! :)

    OdpovědětVymazat
  19. Děkujeme. Taky jsem nejdřív zvenku žasnul a teď, když jsem vevnitř, jsem ve fázi naprosté fascinace. Stay tuned ;)

    OdpovědětVymazat