úterý 14. února 2012

První ledový muž aneb Pocta Ladislavu Nickovi

Ladislav Nicek byl jedním z největších českých zimních plavců. Zná ho i ten, kdo nezná jeho jméno. Starý pán, který dělal zimní plavání, a to až do posledního roku svého nesmírně dlouhého života. Když 12.května 2011 zemřel, bylo mu nedožitých 98 let. Ještě v únoru 2011 se zúčastnil své poslední soutěže v zimním plavání - Branických ledů. Stejně jako vždy: nenechal se nikým vozit, v sobotu ve 4 ráno sednul na vlak, dojel do Prahy, kde dostal čestnou úlohu začít závod svým plaváním. $$OBR487391$$ Pocta Ladislavu Nickovi - pamětní deska
Uspořádat akci na památku Ladislava Nicka jsem měl v hlavě už od léta a v předvečer Branických ledů 2012 se naskytla krásná příležitost. Byla by škoda nevyužít důstojných podmínek arktického mrazu, který přišel zrovna jako na zavolanou. V okamžiku zahájení akce měla Vltava 2.3°C. Mrazivý vzduch, ze kterého krásně štípe v nose, měl -12°C. Podmínky, jaké v Praze už dlouho nebyly a hlavně záměr akce - poklona Ladislavu Nickovi, přilákaly i štáb České televize a spoustu českých i zahraničních novinářů. V rozehřáté klubovně připadali na každého ze čtyř plavců čtyři. Krátce před půl osmou vycházíme v dresu zimních plavců - plavkách a botech do vody, do velmi důstojného mrazu. Zapalujeme pochodně a jdeme k Vltavě. Pamětní deska, kterou neseme, připomíná poslední závod Ladislava Nicka zde při Branických ledech v roce 2011. Je v tom krásná symbolika: oheň jako symbol života, ledová voda jako symbol překážky, kterou jako teplokrevní savci nemáme šanci překonat. Nejde vyhrát, jde jenom bojovat. Každý musí nést svůj plamen vysoko, aby se mu na něj voda nedostala. Samotné plavání je nádherné. Z Vltavy o 15°C teplejší než vzduch vzlíná ledová pára, kterou prosvěcují reflektory štábu České televize, do toho plápolají pochodně. Nádhera. Plavání je krátké, po zhruba dvou minutách plavání jdeme ven s už úplně zatěsněným bioprénem. Zimní plavání je srdeční záležitost a při výstupu z vody jsme všichni bohatší o jednu ledovou srdeční jizvu. Prvního ročníku Pocty Ladislavu Nickovi se zúčastnili tito členové I.PKO: Václav Pátek - nováček ve světě zimního plavání, ale ne zas takový, aby rok po vstupu do klubu nemohl plavat 750 metrů v ledových vodách (snad se na mě nebude zlobit, když zmíním jeho osobní rekord v maratonském běhu: 2:18!) Jack Bright - režisér filmu Zimní plavání, spoluorganizátor mezinárodní štafety Meeting of the Sun plánované na léto 2012 - plavání z Ruska do Ameriky v cca pětistupňových vodách Matěj Červený - který se nezalekne ledové vody, rozzuřeného pitbula ani arktické noci pod širákem Richard Machálek - hrdý organizátor téhle krásné vzpomínkové akce Vláďa Kolář - nehrající kapitán, který nám před akcí nezištně vytopil klubovnu, díky! Velmi důstojná akce dostala velmi důstojnou pozornost médií: Česká televize: V ledové Vltavě vzdali otužilci poctu svému zesnulému kolegovi Český rozhlas Radio Česko: live rozhovor před akcí (čas 5:44) Český rozhlas Regina: Pražští otužilci vzdají ve Vltavě poctu zesnulému plavci iHned.cz: Otužilci si i přes kruté mrazy zaplavali ve Vltavě, uctili tím památku soukmenovce Týden: Otužilci vzdali v ledové Vltavě poctu svému zesnulému kolegovi Poslední článek navíc naznačuje, co se dělo po plavání s pochodněmi: Aktuálně.cz: Otužilci si zaplavali ve Vltavě a šli spát do stanu Fotogalerie Mirka Fajfrlíka z I.PKO: zde Když se podívám do kalendáře na 12. května, svátek má Pankrác, jinak taky první ledový muž. Vždycky, když si na to vzpomenu, dám si to dohromady: Ladislav Nicek - První ledový muž. Čest jeho památce!

10 komentářů:

  1. Nase generace je casto obvinovana z nihilismu, sobectvi a despektu k jakymkoliv nadcasovym hodnotam. Pan Nicek, mozna nezmenil svet, a Tvuj blog asi taky ne. Ale to ze si umis udelat ze sebe i jinych legraci a pritom zachovat vaznost a uctu kdyz se to hodi me tak nejak naplnuje pocitem, ze diky lidem jako ses ty je tady na tom svete lepe. A to uz vubec nezminuju ten Tvuj pulmaraton z minula ...

    At se dari, a diky moc ... a je jedno, ze mozna ani nevis za co :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vše napsal shadow a tak jen \"Machy díky!\".
    Evžen

    OdpovědětVymazat
  3. Machy tradicne dik! My co te jen trochu zname, vime, ze ten Tvuj lidsky rozmer je daleko vetsi nez dokaze zachytit posloupnost nul a jednicek. Tak jako tak ctu tvoje postrehy, prihody a zazitky nejen s napetim, ale i s dojetim. Je skvely, ze mladoch jaky ty ma moudrost rady starsich, ostrejsi videni sveta nez moje stara zrcadlovka. Me vzdycky ziska, jak se u tebe spravne poji hrdost a pokora, legrace a vaznost.
    Dik! 12:)

    OdpovědětVymazat
  4. Podle těch fotek bych řekl že vám asi vůbec nebyla zima :) Mě je ještě teď :)
    \"Machy jses LedoBorec to už ti neodpářou\" :)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné, lidské jako vždy. Machy jsi nejen ledoBOREC, ale jak napsal Honza máš to v hlavě srovnané a tvůj přístup k životu je inspirující - tedy pro mě určitě. Tak že díky!

    OdpovědětVymazat
  6. Snad jen že mám pocit, že pokud vydržíš, budou o Tobě jednou mluvit jako \"o někom nadčasovém\". Neumím to jinak nepsat. Vydrž.

    OdpovědětVymazat
  7. Nechával jsem si čtení příspěvku k večernímu horkému čaji, jak jsem byl u příspěvků tohoto blogu zvyklý. Zbytečně, z toho jde takové lidské teplo, až z toho mám husí kůži. Jak napsal 12 tohle usušit na nejhorší dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Pan Nicek možná nezměnil svět, ale svým způsobem změnil jednoho každého z nás. Ledovým mužem se člověk nerodí, tím se člověk stává z vlastního rozhodnutí. A kde jsou \"hranice\", o tom si rozhoduje každý sám. Je obrovskou inspirací, že člověk dokáže být takto aktivní po celý život, když si zachová respekt k sobě, soupeřům, pravidlům, podmínkám. Každému, kdo takto chodí s pochodní po světě a ukazuje ostatním, co všechno je možné, patří velký dík nás všech, kteří už máme cestičku prošlapanou.

    Ještě jednou moje poklona.

    OdpovědětVymazat
  9. Klobouk dolu, na to se neda rict nic jineho :)

    OdpovědětVymazat