středa 31. října 2012

Hladové úplňkové kikirikí

Krásný podzim. Přítel 12HonzaDe, skvělý lehký atlet, sociální katalyzátor a detonátor v jedné osobě zmínil, že za nadcházejícího úplňku zahajuje očistnou hladovku. Něčeho takového nejsem já těžký atlet schopen, protože musím furt něco žrát. V předúplňkové noci se mi zdálo, že sedím nad talířem se čtyřmi krásně vypečenými vepřovými vrabci. Ale řekl jsem si, že držím hladovku a nechal ty sexy ptáčky uletět. To bych v reálném životě nikdy neudělal, což je jasné znamení, jdu do toho taky! Musím vydržet aspoň do večera, kdy chci každopádně oslavit úplněk “svým způsobem”.

Do práce jedu netypicky ne v tričku, ale v mikině, teda s dlouhým rukávem, abych odolal hladové zimě. Za celý den se mě 6 kolegů zeptá, jestli jsem nemocný, pro jednu kolegyni je to takový šok, že se mě ptá pokaždé, když mě vidí. Trošku se nám tu posunulo, co je normální, co říkáte :)

Před polednem přichází hladová krize, ale přebíjím ji teplým čajem. Když někde cinkne vidlička, žaludek se rozkručí a peristaltika se roztočí jak šnek v prázdném mlýnku. ALE DNES NIC NEBUDE. Odpoledne přichází ještě jeden menší tělový pokus něco vyškemrat, ale pak je úplně po hladu. Navečer jdu z práce a cítím, jak hřeju. Ta energie tam prostě někde je, kór u tak dobře živeného jedince, jako jsem já. Přicházím domů a děti si hrajou na restauraci, tak hned navrhuju, že si budem hrát na hladovku, ale ve hře zůstávám sám.

Paralela mezi hladověním a otužováním je jasná a krásná. Obojí je výkyv těla někam, kde nejde dlouhodobě přežít, kde se jde jenom namočit a vrátit se zas zpátky do života. Ale v obou případech je právě ten výkyv z rovnováhy pro tělo impuls, aby se vyrovnalo s nepřežitelnýma podmínkama po svém. Je možné se ptát "proč?", ale pokud někdo stojí o svou rovnováhu, tak mu vlastně nemá smysl odpovídat.

Pokud je mezi hladověním a otužováním paralela, bude velmi vhodné je dnes synergicky zkombinovat. Venku krásně svítí koruna měsíce v úplňku a přiznávám, že mám ten šutr rád. Doma sundávám mikinu a hned je mi zima, poslední jídlo jsem měl před 24 hodinama. Ale je to zima psychická a ta s tou fyzickou nemá nic společného. Můžeme jí taky říkat zima fantomová. Oblíkám běžecké tričko a krátké elasťáky a mizím v temnotě čtyřstupňového mrazu.

Potkávám souseda a ten se mně se zdvihnutým obočím ptá: “Jdete si zaběhat?”. Moje odpověď “Ne, jdu si zaplavat” by možná zněla neurvale ironická, kdybych na nohou neměl boty do vody. Zahřívám se kilometrovým během k rybníku, čekal jsem to horší. Jakmile se tělo dá do pohybu, začne spalovat, je mi dobře. U rybníka nořím teploměr a odečítám 3°C. Podle klasifikace zimního plavání je to voda ledová. Upřímně řečeno by mě teplejší voda zklamala, když už to teda zkouším.

V tuto chvíli není pro zachumlanou veřejnost rozdíl mezi bláznem v rybníku v plavkách a bláznem v rybníku bez plavek, tak vybírám druhou ostrou variantu a lezu tam. Nevím, co to se mnou všechno udělá, tak dělám jen pár temp. Nepopsatelný pocit je vypustit si v noci z rybníka páru na měsíc, aaarrrgh. Za minutku lezu ven, osvěžený a dobitý. Běžím zase domů a mokrý ručník mi přimrzá k ruce, musím to ještě trochu doladit. Doma jsem v úplné pohodě, nemusím se nijak zahřívat, čistá lunárně kryofilní radost až na kost.

Další den už je úplně v pohodě, pocitově lepší než první den, malý hlad se ozval jen jednou a navečer jsem po dvou dnech hladovku ukončil miskou rýže. Ukončil jsem záměrně už v úterý večer, abych měl síly na středeční trénink, který jsem si maximálně užil. V plné síle poctivý kilometr ve Vltavě o teplotě 10,5°C. Na konci jsem jak se říká ve fotbale zachraňoval cenné vteřiny a jenom se tak ráchal a užíval si noci, úplňku, podzimu a nádherného plavání jen tak pro radost, když je trochu víc frešno  :)

Vždycky, když padne nějaká bariéra, mám radost, protože se zvětšuje pole mé svobody. Teď padly rovnou dvě najednou a navíc s výborným pocitem, že jde, jak říká přítel Honza, vyhrát nad žrádlem. Bylo to celé super, příště se přidám zas! Naším bojům 3x ZDAR!

25 komentářů:

  1. Klikolapka na kouzelnem cisle 777, clanek ctu uz po treti a prskam smichy:), obdivuju tradicne skvelou kombinaci popisu stavu tela, mysli a vseho kolem..
    .. deti si hrali na restauraci..ja navrhoval hladovku.. tak jsem si hral sam:)
    U nas podobne.. Aha, ty zase nejis? Ale uz jsi nejedl vcera? Aha ty bezis do prace? S priznacnym obracenim oci v sloup, asi slza dojeti a touha se pripojit:).
    No zase jsi ukazal, ze jsem v silenem oddile. Tohle je prekonavani hranic, tam kde jini konci, Machy zacina (i blbnout)! :)
    STS Chvojkovice Brod.. Zrejme dobrej oddil..:) MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 12HonzaDe: Bylo mi potěšením sdílet s tebou synchronizované hladání, s lepší přípravou padne příště určitě další laťka.

      Summer: Buď jsem ti ten koment nechtě smazal já nebo prostě zmizel :) Zapoměl jsem explicitně zmínit, že domů jsem běžel plně oblečen jak jen ctihodný otec rodiny může být :) Pro veřejnost se snažím mít pochopení a vždycky mám v (krátkém) rukávu nějakou výmluvu z tohoto světa, třeba "při běhu jsem ve tmě zabloudil a nechtě vběhl do rybníka" nebo "běžel jsem přes zamrzlý rybník a propadl se pode mnou led". V tu chvíli je to tak lepší pro nás pro všechny :)

      Vymazat
  2. ty uz ses stejnej ufon jako Honza :)
    Dobrý jen tak dál .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem UFO, jsem USO - "Unidentified Swimming Object" :)

      Vymazat
    2. Samozrejme.. Jsme taky zeleny, jsme UROUSOny pandulacci..
      (pochopitelne to URO .. ma ten running v sobe).
      Divnej je dobrej a Machy je naprosto skvelej vedouci.. jsem pysnej, ze obcas muzu prijit do oddilu a nesmele "osychat" u dveri.. MSF! 12:)

      Vymazat
    3. Tak to rovnou můžem zkrátit na USRCO, chybí akorát udělat nějakou epesní UCO akci :)

      A řekl bych, že modrý tým nemá vedení a podle toho to taky vypadá. Díky té anarchii snad někteří budou běhat Msub3, neuvěřitelné! Kde jsem se to jenom já, jelitní běžec, ocitl? :)

      Vymazat
    4. Není nad plošnou strukturu :o))

      Vymazat
  3. Ještě že jsem ten večer neběžela, možná bych dostala infarkt kdyby se z rybníku najednou cosi vynořilo a pářilo se z toho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leono, jestli se má dobrá žena dozví, že chodím při úplňku k rybníku pářit, tak mi zarazí vycházky!

      Vymazat
    2. Neboj, jsem jako hrob...
      (Evo...?)

      Vymazat
    3. Jestli se moje nejmilejsi dozvi, ze se kamaradim slidma, co behaji se parit k rybniku.. tak mi mozna taky to behani s vama zatrhne..:).. Ty kamaradi, ty me dovedou akorat... :) MSF!

      Vymazat
    4. Tak Eva je v pohodě, možná to bude tím, že zimní plavec je už sám o sobě automaticky mimo veškeré podezření. Akorát mi říkala, že si mám dát pozor na policajty v civilu. Asi abych se náhodou nestal lovnou zvěří.. :)

      Vymazat
  4. Jeste jsi tam nespefikoval, jestli ses po tom plavani do neceho oblekl a nebo jsi proste bezel domu jen tak zakryvajic se rucnikem. Mne uz by nic neprekvapilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem psal výše, ani mě nenapadlo, že bych mohl běžet neoblečen :) Další cenný tip. Stačí nahodit a v té naší inspirativní skupině vždycky někoho něco napadne :)

      Vymazat
    2. V tuto chvíli to vypadá, že příště tam nebudu zdaleka sám, tak to bych jako zase neviděl :)

      Vymazat
  5. Ty kraaaso, vy me snad s tou hladovkou taky nakazite! Ja, ktera jim kontinualne 18hodin denne - to by uz snad nastal fakt konec sveta! Ale vypada to, ze to prinasi netusene zazitky! Asi to fakt zkusim, treba pak zacnu z hladu psat (az nebudu spat. protoze s hladem ja spat neumim.)! w.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to rád slyším, protože jedině tak bude naše skupina správně genderově vyvážená. Můžem pak běhat hladoví po nocích a výt hladem na měsíc :) A po této zkušenosti už věřím, že nejíst nic je (na hlad) lepší než jíst málo, no zopakuju si to :)

      Vymazat
  6. Takže když to shrnu, máme tu genderove vyváženou z hladu běhajíci skupinku pářící se za úplňku bez oděvu v rybníku.

    Akta X hadr.:-D

    OdpovědětVymazat
  7. Prosím smazat duplicitní příspěvek. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duplicitní příspěvek jsem ti vymazal. Kdybys chtěl vymazat i ten první, stačí říct :)

      Vymazat
    2. No ten se žádostí o smazání můžeš taky a svůj taky. :D

      Vymazat
  8. Tedy Machy, tu zimu, když člověk celý den nejí si představit umím, ale ještě se při tom namočit (ne vymočit! :-))) do studených vod rybníka, tak to by mě asi drblo a nejen v zádech :-))) Jsme to ale divný oddíl :-))))))Btw. Koukal jsem, že se účastníš s Evou také Koloběhu - při pohledu na startovku jsem si říkal: "To mi bude ale hóóóóódně dobrá modro-růžová sestava :-))))"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý říká, že ho drbne a pak ho nedrbne, taky bys to zvládl :) Na koloběh jdem hlavně pokochat se trochu Polabím a pozdravit přátele, zatim čau, těšíme se!

      Vymazat
  9. Mně to bylo divný, že Machy vůbec nic nepíše. A já ho měl blbě nastavenýho. Už jsem napravil.

    OdpovědětVymazat