úterý 25. listopadu 2008

Kryofilní deníček - část II.

aneb Zápisník chladomilcův Po sobotní koupačce v hornobečvanské přehradě jsem uvítal zase jeden vlídnější kryo-trénink v Podolí. Byl jsem zvědavý, o kolik klesla za posledních pár dní teplota. 13.listopadu měl bazén 13.8°C, včera už jenom 8.4°C. A to je výzva. Podle svého posledního výkonu odhaduju, jak dlouho tam vydržím. Řekl bych aspoň 4 bazény, tj. 200 metrů.
Nejdřív se temperuju ve venkovní třiatřicítce - deset bazénů je optimální počet. A jdu na věc. Zchladit se budu muset pořádně a postupně, takže sedám na okraj a ohazuju se tou ledárnou. Po asi dvou minutách a postupném noření rukou a obličeje se pomalu soukám dovnitř bazénu, zezačátku mi přijde, že je mi malý, ale periferní vazokonstrikce mě za chvilku už dostatečně izoluje od chladu. Tělo si na chlad zvyká a už tak neprotestuje, takže pořádný nádech a šup hlavičku pod vodičku. Cítím, že to dnes půjde. Pouštím stopky a jedu. Pocity a myšlenky jsou následující: 50 metrů První bazén příště přeskočím a půjdu rovnou do dalšího. 100 metrů Druhý bazén příště taky přeskočím, ruce celkem dost trnou. Plavu pomalu a klidně, abych měl pořád dost kyslíku. Podle mých zkušeností každé zrychlování dusí. 200 metrů Myšlenky opouštějí bazén - je to dobré, první známka toho, že začínám relaxovat. Těch deset dnes dám. 300 metrů Zjišťuju, že při kraulu nejrychleji prochladnou prsty na rukou - jednak je na nich málo masa, druhak ve vodě udělají největší dráhu, zkouším je schovat do dlaně a překvapuje mě, jak moc se to projevuje na rychlosti plavby, tak toho zase nechávám. 400 metrů Pohoda. Vyhlížím pětikilo. 500 metrů Celkem poklidným tempem končím pětistovku na 11:46 a přemýšlím, jestli vůbec v zimním plavání existujou závody na 500m. Obávám se že ne, tak jedu dál a přemýšlím, jak to zakončím. Další postupná meta je 750m, pokud budu v pohodě. 600m Beru rozum do ztuhlé hrsti a počítám děti - jedna, dvě. Cítím se ale dobře, takže pokračuju a říkám si, že s poklesem teploty pod 10°C rozhodně nepůjdu přes limit 22 minut. 750m Bez nemístného finišování dál klidně doplavávám za 17:45, padne 900? 860m Tělo mi říká, že už bych toho mohl nechat, poslouchám a v čase 20:41 lezu ven. V knížce Adaptace na chlad u člověka jsem se dočetl, že teprve po dokončení výkonu je plavcům zima. Tak to sedí, jdu se zahřát nejprve do studené sprchy, pak do venkovního vyhřívaného bazénu, kde u mě naplno propuká třesová termogeneze. Takovou klemru už jsem dlouho nezažil, o důvod víc, proč s ní nepřestat bojovat. Teprve pak jdu do horké sprchy. Dnes mi chutnala jak už dlouho ne. Pár slov pochybovačům (i takoví se v 21. století najdou). Otužování se věnuju už delší dobu a loni jsem celou zimu prochodil v tričku. Letos jsem přešel z principu vzduchem chlazený jednoválec na vodou chlazený jednoválec. Přestože byly dnes jen asi 2°C, strávil jsem na cestě tam i zpět asi hodinu jenom v tričku. A na Podolí jsou plavčíci, kteří zimnímu plavání fandí, takže tam jsem opravdu v dobrých rukou. Jen pro zajímavost - Vltava měla dnes 6°C, takže si stabilně drží tak o 2,5-3°C míň než je v bazénu. A ještě jedna věc - narozdíl od svých běžeckých tréninků razím při plavání heslo: Hlavně si nešáhnout na dno! He. He. Dnes se mi zase povedlo překonat sám sebe, takže můžu pár dní spokojně žít. A nemocný nebudu, ale to je přece jasné..

11 komentářů:

  1. Závody na 500 metrů samozřejmě existují:-) V zimním plavání se plavou obvykle násobky 250m - 100-250-500-750-1000. Jenže v této studené vodě se nemůžeš přihlásit rovnou na 500m, musíš mít výkonnostní třídu. Zjednodušeně řečeno, můžeš jít na delší trať, jestliže jsi ve studené vodě uplaval na předchozím závodě o jedno kratší. Zajdi si za někým z 1.PKO (Pražský klub otužilců) a zkus si na Štěpána Vltavu. To je určitě krásná akce. A výzva k tomu:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ve studenější vodě bude pro mě pětistovka nejspíš stropem, to vidím jako ideální trať. Teď si vzpomínám, že jsem o těch třídách četl, se svou mírou závodění mi to bude trvat tři roky, než se dostanu na 750-ku. Ale co, plavání je přece individuální sport..

    Na Štěpána pravidelně nebýváme v Praze, takže mi akce nejspíš uteče, ale třeba nebude Bečva v tu dobu zamrzlá. Ale musím opatrně, babičkám nedělá moje otužování dobře.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dneska jsem jen tak lehce listovala Tvou odbornou publikací na téma otužování. Ne, že by mě to bavilo, ale něčím zkrátka argumentovat musím. A dočetla jsem se, že nedodržuješ zásady. Takže když do opravdu studeného bazénu, tak max 1xtýdně. Teplota vody se nemá lišit o více než 2 stupně od předchozího plavání...

    OdpovědětVymazat
  4. Holt když jsem byl naposled plavat, tak to mělo třináct. Když jdu po týdnu, tak kde mám sehnat jedenáctistupňovou vodu? A MUDr. Zeman odpovídá: \"Kde není voda akorát, tam pomůže adaptace\". O tom to přece je, ne?

    Zvyknu si já, zvykneš si i ty..

    OdpovědětVymazat
  5. Eva: Pokud je voda studenější než by \"tabulkově\" měla, tak stačí zkrátit pobyt v ní a opakovat \"ponor\" další den. Tím si tělo celkem snadno zvykne.

    Otužovat se má od jara do podzimu, ale mě již druhý rok práce vyšla tak mizerně, že září-říjen jsem se k vodě prakticky nedostal. Musel jsem začít s otužováním v 9 stupňové vodě a dnes již plavu ve tří stupňové vodě. Sice krátce, ale užiju si to. Žádná \"křeč\". Člověk musí jen hlídat dobu, aby neprochladl více než zatím zvládne, tím se vyhne nepříjemným pocitům výrazného chladu po opuštění vody.

    OdpovědětVymazat
  6. Jakub: Od té doby, co jsem zkusil 21 minut v osmi stupních už myslím, že dám všechno. Od pátku vím, že jsem zdravotně úplně v pořádku, takže teď už je to jenom o tom, překonat \"bariéry vstupu do odvětví\". A já se tak rád překonávám..

    Jsi někde v klubu? Chodíš na závody?

    OdpovědětVymazat
  7. Machy: 8 stupňů je pohoda, krása, ale když pak plaveš ve vodě okolo 1-2 stupňů, tak to je drsnější. Já si takhle \"dlouho\" užívám vodu maximálně do 6-7 stupňů, pak pobyt zkracuji, abych předešel prochladnutí organizmu. Každopádně plavat i ve vodě o téměř nule určitě zvládneš, z toho rozhodně nemusíš mít žádné obavy, jen je dobré to hned \"nepřetáhnout\". Jak na tom jsi totiž poznáš až venku :-) Musíš se sám obléct :-)

    Rozhodně vytrvej, má to jediný problém, jak vydržíš plavat celou zimu, tak pak už plaveš každou další zimu... :-) Je to droga jako běhání...

    Já na plavecké závody nechodím ani nejsem nikde organizovaný, \"osvěžuji\" se jen jako hobík. Ostatně i jako hobík běhám, ale přiznám si, že některé běžecké závody si dopřeji.

    OdpovědětVymazat
  8. Jakub: Ty mě teda napínáš! Dnes navečer půjdu do Podolí, čekal bych tam kolem 5-6 stupňů a počítám, že to pětikilo bych tam uvalit mohl. Jak jsem si slíbil, tak pod osm stupňů to nepojedu kraulem ale přeprsím to, takže na tom určitě nějaký čas taky ztratím. Uvidíme.

    Sám obléct - to je ale adrenalínek .. :)

    S tou organizací na tom budem podobně - já se nikde neklubím, ale pražské PIMy (většinou kromě desítky) si ujít nenechávám a jdu do nich s velkou chutí.

    OdpovědětVymazat
  9. Machy: Určitě napiš, jak se ti plavalo! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, to jsem si se zaujetím početla! A tak prosím paní Evu, zda-li by se mi mohla ozvat, nebot jem pochopila z diskuse, že je již zkušenější:O) já teprve letošní léto začala, nechám si o Vás ráda poradit.... Tak jdu do vody v našem novém bazénu....

    OdpovědětVymazat