neděle 14. listopadu 2010

Zimní plavání Fojtka u Liberce

V sobotu se konal pátý letošní závod českého poháru zimního plavání. Oproti loňsku byla teplota o dost vyšší: loni 3.4°C, letos 6-7°C. Pro mě první závod v sezóně, na kterou se poctivě pripravuju od 19.července, kdy jsem naposled dostal chuť dát si při koupeli teplou. Od té doby na mě teplá nesmí. Proč? I ve výhni nejprudšího léta se nedá zapomenout na Náchod, Choceň, Plzeň, Branické ledy - na závody, na kterých člověk v ledové vodě dostane svoje. S takovou motivací v hlavě konstatuju, že se mi chuť na teplou podařilo dokonale potlačit. Jenže z vodovodu teče voda teplá 15°C , a to je od té závodní ještě furt hodně daleko.
$$OBR455417$$ Chlapci mí zlatí (foto Jirka Kuřina) Kromě otužilecké složky jsem trochu poladil i tu plaveckou, a to suchou přípravou - gumy, činky a v říjnu se mi podařilo zaplavat rekord na teplém kilometru. Sice jen o dvě sekundy na 20:16, ale to se taky počítá. Nedávno se mi podařilo skloubit obě složky do hezké plavby - ve Vltavě o teplotě 12.8°C jsem za 52 minut uplaval cca 2 kilometry. Krása nesmírná. Vstoupit do závodní sezóny jsem naplánoval na trati 750 metrů. Pokukoval jsem i po kilometru, ale dát ho v prvním závodě sezóny jsem nechtěl, přecejen oproti Vltavě je to teď rozdíl asi 4°C. Při cestě do Liberce mi volá předseda Tomáš, že mě zapsal na kilometr, protože věří, že to uplavu. Beru, takovou šanci nemůžu propásnout. Předstartovní nervozitu, které říkám chvění na břehu, zkracuje mžitý nástup na trať. Cílem hry je jediné - nenechat se diskvalifikovat za překročení univerzálního limitu 22 minut. $$OBR455418$$ Místo činu Vstup do vody v pohodě, na první bójce trochu těsno, za ní vyrovnaná bilance obdržených a uštědřených ran. Kolem sedmé minuty se ustaluje pořadí, plus minus kolem mě nikdo není. Na otočce jsem za 10:02 a sleduju, co to se mnou dělá. Zimu člověk ve studené vodě necítí, cítí jenom nějaké příznaky. Od 12.minuty cítím, že mi křehnou prsty a zima se mi začíná omotávat kolem končetin. 15.minuta: poprvé přecházím z kraulu na prsa, uvolňuje to dech. Pomalu začínám stahovat plavce přede mnou, oba styly prokládám. 17.minuta: připadám si jak plavající žebřiňák, vracím se ke kraulu. Dvě minuty před cílem mě přestalo poslouchat tělo - nařídil jsem mu v klidu to doplavat a v cíli říct "až po vás, pane kolego", namísto toho začíná zabírat a zbytek sil dává do finiše tak, že si nakonec o to jedno místo polepší. Čas 19:48, druhá půlka rychlejší! 16. místo a naprostá spokojenost. Po pěti minutách vypuká třes, ale je rychle zkrocen několika loky čaje a po kilometrovém běhu už po něm není ani stopy. $$OBR455419$$ Kubatura dvěstěpadesátek Čekal jsem to horší. První stojatý kilometr je za mnou a v zimním plavání už je jenom jedna vyšší meta: stojatý kilometr v ledové vodě (pod 4°C). Teď už se nebojím. Děkuju Tomášovi, že mě přepsal, paní Darině za hlídání chlapců zlatých, Jirkovi za fotky a FIDESu za závod. $$OBR455420$$ Vítěz stometrové trati Zdeněk Doubek, který se zimním plaváním začal letos na Tři krále ve Vltavě teplé 2°C a na Fojtku přijel na svůj první závod. Co dodat závěrem? WINTER SWIMMING IS COOL! ;) -- Loňská Fojtka zde. Kryofilní deníček zde.

9 komentářů:

  1. Nam netekla tepla voda predevcirem a bylo to dost drsny :) Takze jako obvykle, muj velky obdiv :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ríšo, gratulace !! Popral ses s tím statečně, myslím, že nemusíš mít obavy ani z Plzeňského kilometru !

    OdpovědětVymazat
  3. Nice article and well done on your time of under 20 minutes for the 1km!

    OdpovědětVymazat
  4. [1] Marťo, je to v každém. Věřím, že se v té chladné jednou potkáme! :)

    [2] Díky Jirko, obavy jsou samozřejmě menší. Ale je mi jasné, že na kilometru je každý stupeň dolů nová kategorie.

    [3] Thanks Jack, I\'m waiting for your nice article :) I think this was our common 1km premiere. Congratulations for your time as well - every sub22 counts!

    OdpovědětVymazat
  5. Skvěle jsi zaplaval! Je vidět, že trénuješ, oproti loňsku ses o hodně zlepšil. Akorát jsem myslel, že mám větší náskok, příště si na tebe dám pozor!

    OdpovědětVymazat
  6. Díky Pavle, těším se na další setkávání u vody!

    OdpovědětVymazat
  7. Richarde, smekam co muzu, uklanim se jeste hloubeji... Fakt koukam a fandim. Jsi neuveritelnej!!! 12:)

    OdpovědětVymazat
  8. Honzo, díky za milý komentář :) Speciálně pro tebe zkusím po některém ze závodů zachytit svou neuvěřitelně impozantně promrzlou dršku, to se teprv pobavíš :)

    OdpovědětVymazat
  9. A takovy jsi byl normalni kluk Richarde :-)

    OdpovědětVymazat