pondělí 29. prosince 2008

Kryofilní deníček - sváteční vydání

Víte, co je nového?
Přihlásil jsem se do 1. Pražského klubu otužilců a poslední předvánoční sobotu absolvoval svůj první trénink ve Vltavě. Měla 5.5°C a bylo to příjemné setkání. $$OBR382588$$ Doprovod - gypsáček Dan (do vlastní bundy se kvůli gypsu nevejde) a náš malý Jirka (který když mě viděl ve vodě, půvabně dával hlavu mezi ramínka) Pln dojmů vyrazil jsem dále tuto sobotu na hornobečvanskou přehradu a ejhle - led! No swimming - no fun. Musel jsem si vydupat díru do ledu. $$OBR382585$$ Našemu malému Jirkovi se to ale vůbec nelíbilo a když jsem tam vklouzl, zuřivě volal "Koupáááát, koupáááát". Nějaké ty otužilecké začátky už jsme spolu doma probírali, ale tentokrát jsem s ním ponor neabsolvoval. $$OBR382586$$ Vzduch -4°C, voda 1.3°C, led 4cm, čerstvý jihozápadní vítr - tak nějak si představuju ideální spalování té mohutné energie Vánoc. Dyť to znáte.. $$OBR382587$$ Už se těším do dalšího levelu, snad příští týden do práce nedorazím pokousaný od tuleňů nebo pozobaný od tučňáků..

40 komentářů:

  1. Manche Dinge überlässt man lieber der Fantasie (Zdroj: Alf)

    OdpovědětVymazat
  2. Loni to pro mě byla taky jenom fantazie, o to víc energie se uvolnilo tím, že se proměnila v realitu. Je to jako se vším..

    OdpovědětVymazat
  3. V té červené čepičce vypadáš kouzelně :-) ...hezky ti barevně ladí k tělu. Vltava šla teď hodně dolu, ještě 26.12 měla v Braníku skoro 7 stupňů (u Národního naměřili ten samý den otužili jen 3,8) a dnes (29.12) bylo u Braníku také asi jen 3,8 (do záznamu jsem si dal 4, ale rafička byla malinko pod :-) Ještě že svítilo sluníčko, to je pak prima zážitek. Začíná nám přituhovat, na rybníku se nechytám, tam už jsou jen bruslaři... i vodní ptáci odletěli...

    PS: Hlodá ve mě červíček, že bych se po třech letech také přihlásil? hmm, ale třeba bych neprošel přes lékaře :-) a hlavně se musím konečně naučit plavat, ten můj styl plavání je všechno možné, jen ne styl...

    OdpovědětVymazat
  4. Přihlásit? Rozhodně! Jak se v klubech vůbec nesdružuju, tady mi to připadá smysluplné už jen kvůli bezpečnosti. A do toho doktora bych šel určitě. Jak jsem doma (ale hlavně sám sobě) slíbil, když nedopadne prohlídka, tak šmytec. Kontakt na doktory je na www.otuzilci.cz, já jsem byl u MUDr. Říhové (600Kč, domluveno a realizováno v rámci jediného týdne). Případně stačí vygůglovat \"sportovní lékaři\" a obvolat.

    Následující akce je novoroční Křest otužilců (4.1. v Braníku) - chystám se tam. Kdyby ses chtěl připojit a měl tu prohlídku, tak by to určitě nebyl problém (bez záruky). Já jsem se jako nečlen mohl tréninku s prohlídkou zúčastnit. Kdyby ne toto, tak 31.1. jsou Branické ledy - tam taky mířím.

    Kdyby ses chtěl domluvit, tak kontakt na mě je
    richardtečkamachaleknaseznamtečkacézet

    Ledu zdar!

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, tvůj deníček je pro mě dost inspirativní. Já jsem na začátku . Běhám lehce oblečen , sprchuji se studenou vodou (zatim spíš vlažnou, abych to nepřehnal). V roce 09 plánuji adaptaci na vodu kolem 15C a za dva roky možná také ledoboření (to je zatím spíš sen:).
    Ale mám zafixováno z mládí a také díky přítelkyni ,že jsem blázen, když běhám v krátkých trenkách v mrazech a že se ve stáří budu divit. Protože mráz je na klouby to nejhorší, ale když se otužilci koupou ve studené vodě má to stejný vliv na klouby jako běh v mrazu, nebo se mýlím? Nevěděl by si mi odpovědět třeba nějakým odkazem já už si to naštuduju sám. dík
    Ahoj a piš dál hezky se to čte.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Radku, jsem rád za pozitivní odezvu, v tomto sportu to není úplně samozřejmé :)

    Přiznám, že studenou sprchu jsem si letos dal asi dvakrát - tu zrovna nemusím. Namísto toho se denně otužuju vzduchem. O adaptaci na 15°C si myslím, že když ji zvládneš, tak už nebude problém jít spontánně níž. Já jsem začal plavat v červnu a do dneška chodím do nevyhřívaných vod zhruba každý týden. Když to někdy v říjnu kleslo na 15°C, tak mi to připadalo chladné, ale asi je to jenom psychický blok - dnes nemám žádný blok s 1°C ledárnou.

    Co se týče běhání nalehko, tak já běhám vždy zabalený - holé ruce nebo nohy jsou podle mě při běhu náchylné na prochladnutí a asi bych byl opatrný.

    O kloubech si myslím to, že je důležité, jestli jde o mráz nebo jenom chlad (mráz buňky přímo ničí, kdežto chlad ne - ale zase může mít vliv na svaly a úpony, resp. záněty při dlouhodobém prochlazování). Pohybový aparát má každopádně radši teplo, takže délka expozice by měla být rozumná. V zimním plavání nesmí délka pobytu ve vodě přesáhnout 22 minut - při překročení tohoto limitu následuje diskvalifikace. Chladová expozice je u plavání vždy kratší než u vzduchu, možná je to spolu s tím, že voda nemá nikdy pod nulu, výhoda, ale to je jenom můj mlhavý názor.

    Výhoda tohoto sportu je, že je velmi levný a \"uspořené\" peníze se dají investovat do prohlídky a třeba nějakých protektivních tablet pro prevenci zdravotních problémů. Pro více informací doporučuju přečíst si něco víc, já jsem si koupil knížku \"Adaptace na chlad u člověka\". Napsal (asi plzeňský) otužilec MUDr. Zeman a stojí 190Kč. Některé pasáže jsou napsané vyloženě lékařským jazykem, takže jsem se v nich hůř orientoval, ale celkově tu knížku hodnotím určitě přínosně.

    Pokud jsi z Plzně, místní klub má tuto adresu:
    http://www.sweb.cz/otuzilci

    Ledu zdar!

    OdpovědětVymazat
  7. dik za odpověď . Asi to nebudu v mrazech hrotit .
    Mě se zase líbí ,že to je \"přírodní\" sport stejně jako běh nebo lezení po skalách. Navíc moje máma ,když vidí v TV otužilce jak plavou v ledové vodě říká že jim závidí a obdivuje vás.

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, je to přírodní a emotivní sport :) Na fotkách to vidět není, ale první okamžiky v ledové vodě jsou vskutku syrové. Návalu emocí se nejde ubránit..

    OdpovědětVymazat
  9. Já se také otužuji vzduchem, běhám až k nule jen v kraťasech. Nesmí však plískat mrznoucí sníh nebo nesmí být silný vítr. \"Zateplím\" se, až když je teplota kolem nuly. V mazu běhám vždy \"zateplený\", ale s teplým oblečením to rozhodně nepřeháním. Mírně zateplené elasťáky -- hlavně proti větru a přímému mrazu a lehkou bundu proti větru. Vespod už mám jen tričko nebo rolák moira. Nic víc. Při -5 a níže se hodí také rukavice (opět jen lehce zateplené). Při minusových teplotách tedy raději kolena a achilovky zatepluj vždy (minimálně použij nějaké návleky). Klouby a svaly by nesmí modrat nebo šednout, můžou ale červenat/růžovět -- to problém není. Když otužilec vyleze z vody, tak svítí jak uvařený rak. To je normální a má to pozitivní účinky. Klouby sice zmodrají, ale při plavání jsou namáhané minimálně a navíc tělo \"dřevnatí\", takže prudké pohyby ani neuděláš... čili nezraníš se. Obecně platí, že při běhu můžeš pociťovat chlad, ale neměla by ti být velká zima.

    Knížku doktora Zemana vřele doporučuji, je to základ. Můžeš ji koupit za 171 Kč například zde: http://www.neoluxor.cz...a-d3t44540

    Pokud jde o rychlost otužování, já se do října prakticky nezastavím v práci, takže s otužováním začínám až na přelomu října/listopadu -- voda má v té době většinou již okolo 10 C. Moje rada je jednoduchá, začni jen tím, že tam vlezeš až po krk a pokusíš se udělat tři-čtyři tempa. Další návštěvu si naplánuj tak 1-2 dny poté a zkus tam vydržet kolo 1-2 minut. Jakmile vydržíš plavat tři minuty, tak přidávej při každé další návštěvě asi půl až jednu minutu. Ale pozor, pokud jde teplota vody dolů, tak klidně i pobyt ve vodě udrž jen na předešlém čase nebo jej dočasně i sniž. Otužuj se prostě velmi pozvolně. Husté to začne být až při teplotách pod 4 stupně. Ale není se čeho bát. Hlavně je potřeba být soudný a nepřeceňovat délku pobytu -- ve vodě ti to nepřijde, ale prochladnutí se v plné míře ukáže až venku! Získaná otužilos je vždy jen dočasná a pokud vynecháš měsíc, tak vlastně začínáš úplně od píky. Zůstává ti jen psychická odolnost -- víš, že plavat se v tom dá, a že to není nic nenormálního!

    Machy: Snad se mi podaří se toho čtvrtého na tebe přijít podívat -- jestli ti tedy také budou lít za krk studenou vodu... :-) S tím \"členstvím\" si to musím ještě hodně rozmyslet. Nejsem závodní plavec a ani nechci v zimně závodit v plavání. Nevím jestli vůbec o takové lidi stojí.

    OdpovědětVymazat
  10. S tím běháním to já mám tak, že když neprší, nikdy nemám víc než dvě vrstvy. Dokud není nula, neberu rukavice a většinou ani čepičku (ale když je vítr, tak někdy beru sluchátka). Když je pod nulou, mám toho co nejvíc zakrytého kvůli vlivu mrazu na klouby.

    Radku, s radou na začátek otužování se přidám i já. Nejspíš budeš začínat na jaře, kdy teploty půjdou postupně nahoru. Zkusil bych se po krátkém a ne moc intenzivním zahřátí trochu vodou opláchnout, nechat se ofouknout a zkusit jít do vody (myslím, že by se dalo začít na 12-15°C). Já to dělám tak, že nejdřív ponořím nohy, pak ruce a chvilku počkám, až znecitliví (periferní vazokonstrikce :). Pak se hluboce nadechnu a jdu po krk nebo pod vodu (podle teploty vody) a zkouším vydržet. Když tak vydržím kolem minuty, mám skoro vyhráno, protože to mám bez šoku z prudkého ochlazení. Po takovém intenzivním nádechu pak nemám problémy s dýcháním při plavání, protože hrudní koš není sevřený po šoku z ledové vody. Šokové zchlazení skokem do vody nebo potápění obličeje v ledové vodě se nedoporučuje, hrozí zástava srdce z tzv. diving reflexu.

    S Jakubem plně souhlasím v tom, že je třeba postupně zjišťovat, co sneseš, protože ve vodě tu hranici nepoznáš. Potom, co vylezeš, můžeš být docela solidně prochlazený (jako já po skoro 22 minutách v 8°C vodě). Což je taky celkem nebezpečný stav, protože bys mohl mít tendenci se zase nějak skokově zahřívat, třeba horkou vodou (nedoporučuje se nad 25°C). Prochlazená krev z periferií se tak dostane rychleji do srdce a to může reagovat nějak zběsile (doktor by to asi řekl jinak :).

    Jakube, členství a výkony bych nespojoval. Taky nejsem závodní plavec, ale o to snad v tomto sportu nejde. Když jsem se namátkou díval na nějaký závod (Pardubice, 25.10.08, 11°C), tak kilometr bych asi ani nestihl do limitu, 750m bych byl někde na začátku třetí třetiny pole, leda na pětistovce a kratších tratích bych byl v první třetině nebo blízkém okolí. Časy neřeš, s běháním je určitě taky neřešíš. Sám si říkám, že do časů mi může mluvit jenom ten, kdo do mě investuje čas nebo peníze, a to není v podstatě nikdo (a já se navíc snažím :). Ostatním to může být úplně jedno. Jsi svobodný člověk, přihlaš se dle své libovůle.

    Dotaz na konec: Míváš (míváte někdo) někdy v chladné vodě křeče? Já jsem je letos měl jednou po půlhodině v 17°C, jinak vůbec. S ohledem na plavané časy si nemyslím, že by byly křeče velkou hrozbou.

    PS: Do 3.1. jsem offline.

    OdpovědětVymazat
  11. Měl jsem řádné křeče jednou, voda byla okolo 22 stupňů a já do ní vlezl prakticky ihned po 25km velmi rychlé chůze kombinované s během -- uplaval jsem tehdy asi 600 metrů a začaly mě chytat křeče do nohou, ale nebylo to nic nepřekonatelného, chvilku jsem si lehl na záda a pak plaval dál... v chladné vodě (pod 8 stupňů) jsem většinou krátce (okolo 10 minut) a plavu pomalu obvykle jen 100-300 metrů, takže jsem křeče zatím nepozoroval.

    Zato mi při pobytu ve vodě pod 5 stupňů občas \"mravenčí\" konečky prstů. Už při plavání cítím, že mi prsty rychle prochládají. Plavat se s tím dá, a tkaničky u bot s tím také nakonec zavážu -- což je hlavní :-)

    OdpovědětVymazat
  12. dík za vaše názory.
    Akorát ted přemýšlím ,jak to budu dělat v zimě. Jelikož v Plzni podle mě žádný zimní venkovní bazén nefunguje budu chodit za tmy do Jezírka s čelovkou navíc k tomu pracuji celoročně venku a po nocích běhám ,tak se obávám aby mě příbuzní neposlali s velkou taškou do Dobřan...
    Ale vážně, skákat do vody rozhodně nehodlám. Následné ohřívání budu asi řešit svižnou chůzí domů cca 2km.
    Ještě by mě zajímalo po jaké době po otužování jdete běhat, je to vůbec dobrý nápad.
    Naplanované to mám - stačí začít :)

    OdpovědětVymazat
  13. Radku, po \"ledové\" koupeli, ale také před ní, se zahřívám rychlou chůzí nebo velmi pomalým během (běh do jednoho km).

    Běžecký trénink je lepší absolvovat před plaváním, ale už několikrát jsem před polednem plaval a čtyři hodiny na to šel běhat delší trasu i ve svižnějším tempu (do 85 tf max).

    Nejvíc tedy bude záležet na tom, jak ti to bude vyhovovat a jak to budeš časově zvládat. Otužování je hodně spojené s psychikou, a staří pardálové radí, že když jsi ve stresu (i časovém), tak je lepší plavání vynechat.

    Hodně zdraví do nového roku všem! Ať nám to plave a běhá minimálně jako doposud! :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Při dálkovém plavání dostávám křeče skoro vždycky:-) Při zimním jen drobná křeč v Plumlově, kde byla ještě docela teplá voda. Ale možná nejsem v té vodě dost dlouho:-)

    Při běhu se snažím krýt si kolena už od 10 stupňů níž - aspoň lehkými tříčtvrťáky, jsem na kolena dost hálkívý, asi jsem si je před lety trochu poničil. Koupel ve studené vodě s koleny nic nedělá. Nejspíš však na šlachy příznivý účinek nemá a minimálně je zkracuje. Taky to studené koupání nemůže být dobré na všechno:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Jakub (11): Mravenčení prstů je mi taky celkem nepříjemné, teď v té zamrzlé přehradě jsem po zhruba 4-5 minutách ve vodě cítil docela dost bolest pod nehtama (asi to bylo tou přípravou - rozbíjením ledu rukama nohama). Ale prý jsou nějaké tréninkové neoprenové rukavice a ponožky - myslím, že ty by výkon určitě prodloužily. Nebo sekyra, ta by taky pomohla :)

    Radek(12): Přímo v Plzni by měl být velmi kvalitní oddíl http://www.sweb.cz/otuzilci
    Každopádně bych se klonil, minimálně kvůli bezpečnosti (a taky trochu alibisticky - co si budem povídat - pro blízké je to přecejenom emotivní sport), k nějaké organizované aktivitě.
    A s tím během po: po návratu úplné tepelné pohody bych se běhat nebál. Ale z toho, co zažívám a co mám načteno, tak se úplná tepelná pohoda vrací relativně pomalu (řádově hodiny).
    Plavat s čelovkou - to zní jako dobrý hardcore :)

    Vl001(14): Co je to vlatně dálkové plavání? Je tam nějaká hranice? Že bych to třeba taky zkusil..

    OdpovědětVymazat
  16. Prakticky jsem ověřil, co říká chytrá knížka. Teda že otužilost pomáhá zvládat běžné nemoci z nachlazení, ale nezabrání onemocnění v případě delšího pobytu s nemocnou osobou. Takže teď tepelnou pohodu v tričku necítím ani při pokojové teplotě, natož v mrazu jako obvykle. Dnešní akce mi nejspíš uteče, pakliže se do rána nestane nějaký zázrak.

    OdpovědětVymazat
  17. http://dalkove.plavani.info . Prostě se plave obvykle 1,3,5 a 10km. Někdy 15. A někdy 20. A prý přibude brzy nějaká třicítka:-)

    OdpovědětVymazat
  18. Machy: Na dnešní akci se bohužel nedostanu, nestíhám to. Snad mi vyjdou Ledy, pokud na nich budeš, ty jsou letos 31. 1. 2009.

    Jinak rozbíjení ledu znám, to pak opravdu prsty \"pálí\", navíc není problém se u toho ještě pořezat. Je to fakt jako sklo!

    OdpovědětVymazat
  19. ad Vl001[17] Zkusím tu trojku, aktuálně mám ale angínu a tu je nejlepší (obzvlášť pro zimní plavání) dokonale vyléčit.

    ad Jakub[18] Křest mi taky nevyšel (mně zdravotně), ale Ledy snad klapnou.
    O led jsem se říznul v přehradě a celkem blbě se to hojí.

    OdpovědětVymazat
  20. Škrábance o led jsou hodně nepříjemné, to je tedy pravda. Letos je ta zima nějaká divná, všechno zamrzlo, nikde se nedá plavat, jen Vltava u \"Otužilců\" má pořád skoro 4 stupně...

    Nejhezčí je, když vítr vyfouká v rybníku \"laguny\" ve kterých lze plavat. Ten zvuk, který led vydává, když na něj a pod něj teče voda při plavání je fantastický! Letos jsem si toho zatím užil jen jednou, druhý den už bylo na celém rybníku \"nerozbitné sklo\" a to je tam dodnes...

    PS: Vždy, když jsem přijdu, tak mě vyděsí jak málo času už je do PIMu. Kondice mizerná, naběháno málo, a počasí nedovolující řádně intenzivní výběhy... fakt smutný :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Kondice na PIM: abys neřek, přidal jsem i odpočítávání na maraton, na oba podniky už jsem zaregistrovaný s mám zaplaceno. Já jsem s kondicí (možná trochu falešně) spokojen, k požadovanému tempu desítky už mi chybí jenom 2,5 minuty, což by mohlo vynést (na mé poměry) kvalitní půlmaraton, uvidíme. Ale běhám tak 30 měsíčně, což je ultrabída. Naposled včera v mínus devíti: po Vánocích, po antibiotikách, po měsíci od posledního běhu, se dvěma kilama čokolády někde kolem pasu. Razantní zhoršení času neřeším :)

    Nezašel bys v pátek zaplavat do Vltavy? Angína je vyléčená, tak jsem si řekl, že ji pro jistotu ještě utopím. Ráno, večer, to je jedno. Jenom nevím, kde sehnat neoprénovou čepičku, internet mlčí.. Netušíš? Třeba Triexpert v Podolí?

    OdpovědětVymazat
  22. Maraton mě nechává chladným :-) nad 25 km neběhám (v tempu). A běžet to nad 4.30 hod. mi přijdou vyhozené peníze ... Měl jsem v plánu od prosince běhat kolem 200/měsíc, ale obávám se, že ani v lednu se nad 150 nedostanu... tak nevím, jestli to zvládnu pod 100 minut. Nejsu žádný rychlonožka a navíc mám zimní váhu, takže rozpohybovat pneumatiku taky stojí nějakou tu námahu navíc :-)

    V pátek to bohužel nevidím, od čtvrtka nebudu v Praze, obávám se, že tenhle týden se už do vody asi nedostanu (naštěstí dnes se zadařilo). Mám teď šíleně práce...

    Neoprénovou čepičku jsem také namátkově hledal, ale nenašel. Zatím jsem se po ní blíže nepídil. Držím hlavu nad vodou, ale namrzají mi vlasy :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Musíš plavat v ušance jako kolegové v Rusku :) I když se to Rusko trochu přeceňuje - když jsem tam loni byl, tak se mě pořád ptali, kde jsem zapomněl bundu. To se blbě vysvětluje, že když je těsně pod nulou, tak se v bundě nechodí..

    Vltava: Já zkusím pátek a v sobotu jsou závody v Neratovicích. Ale ještě nemámm klubové papíry - musím to ještě nějak domluvit..

    OdpovědětVymazat
  24. Tak to pro tebe nemám dobré zprávy... viz:

    http://www.zimni-plavani.info...spx

    PS: Ušatice by mi asi přimrzla k hlavě, to by bylo snad ještě horší :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Tak to je bída, čovek si ani nemůže pořádně zasportovat..

    OdpovědětVymazat
  26. Takže trénuješ i běh a tady o tom není ani čárka? No tedy... !

    OdpovědětVymazat
  27. Ale to snad ani není trénink. Dobrá, připojím poslední prosincový běh - desítku na ovále. Výška, tlak, teplota, rosný bod anobrž tempa na jednotlivých kilemetrech:
    4:32 4:33 4:32 4:42 4:34
    4:39 4:37 4:34 4:29 4:00

    Nejlepší jsou na tom ty poslední dva kilometry. Namísto mířených 46 po osmi kilometrech jsem zabral a na posledních dvou kilometrech stáhnul 45 sekund, takže 45:15. Na to, že běhám tak třicet měsíčně, nemůžu být nespokojený. Do března nutně potřebuju stáhnout dvě tři minuty, přes to nejede vlak..

    OdpovědětVymazat
  28. Jakube, nezajdeš na Branické ledy tuhle sobotu? Já si je tentokrát snad už ujít nenechám.

    OdpovědětVymazat
  29. Budeš závodit? :-) Mrknul bych se tam moc rád, zatím to vypadá tak na 90%. Snad to zvládnu.

    OdpovědětVymazat
  30. Budu závodit v kubatuře dvěstěpadesátek :)
    Zkoušel\'s zjistit, jestli se dá závodit bez klubové příslušnosti/prohlídky? Když tak se ti poptám, ale myslím, že to po schválení klubu jde, viz třeba výsledky ze Štěpána, tam byla i kategorie příchozích.
    Když tak se ozvi na \"richard tečka machalek na seznam tečka cz\".

    OdpovědětVymazat
  31. Já bych zatím \"hromadně\" určitě neplaval. Ale přijít podívat bych se chtěl. 250 mi přijde jako dobrá volba (kdybych se měl sám rozhodovat, váhal bych jen mezi 250 a 500 -- škoda, že se neplave 300 :-)). Voda bude asi celkem příjemná. Snad si ji zítra dopoledne otestuji, dnes mi to nějak nevyšlo... Jestli budu v sobotu v Praze, tak se určitě ozvu a uvidíme se tam. Když to nevyjde, tak se téměř s jistotou uvidíme minimálně na Kbelské desítce. Doufám, že ti alespoň chvíli budu šlapat na paty. ;-)

    OdpovědětVymazat
  32. Super, těším se :)
    Já jsem si mohl vybrat jenom z tratí 100/250, možná bych zvážil tu pětistovku, ale na vyšší kubatury si ještě musím počkat.

    OdpovědětVymazat
  33. kaňour z Přerova30. ledna 2009 v 9:12

    Zdarec zítra na Braníku

    OdpovědětVymazat
  34. Tak zítra! Já si zaplaval dnes, takže zítra ti závidět nebudu :-)

    Mimochodem, dnes ve 13 hod. vzduch +1 voda +4 (respektive asi +3.8). Tak jsem zvědav, co zítra naměří.

    OdpovědětVymazat
  35. Podle červené čepičky mě nehledej - mám zánovní neoprénový speciál :)
    Před 14 dny měla voda 3°C, takže teď budu plavat v \"teplejší\" vodě, super :)
    S pozdravem \"Hlavně si nešáhnout na dno!\" zdraví kryofilní autor.

    OdpovědětVymazat
  36. A já se tak těšil na červenou čepičku... :-(

    OdpovědětVymazat
  37. Tak gratuluji k výkonu. Bylo to pěkný. Asi to příští rok zkusím taky... Když vidím, že tam lze plavat i bez čepice a s hlavou celou dobu nad vodou, tak to bych se klidně přidal a užil si to. V televizi to vždy vypadlo, že všichni jak šílení plavou kraulem jen tratě nad 750 a to by mě asi nebavilo.

    OdpovědětVymazat
  38. Díky. Už si začni, ať taky přeskáčeš ty kratší tratě :) Já tohle beru jako nutný předstupeň k delším tratím. Dnes bych se cítil snad i na tu 750, ale to už bych si potom asi ten čaj nenalel. Kraul dnes nešel, přecejenom je ta voda ledová a dostatečně jsem se ve vodě nepřipravil.
    Jsem spokojen :)

    OdpovědětVymazat
  39. To já si po deseti minutách v téhle vodě čaj naleju, ale potom mám dost problém se trefit do pusy, respektive udržet tu klepající se ruku s kelímkem tak, abych vše nevylil dříve než se to dostane k puse... ;-) celkem radost, když se zadaří :-)

    OdpovědětVymazat